Найден Зеленогорски: Обмислям три варианта след оставката си
Найден Зеленогорски: Обмислям три варианта след оставката си / dariknews.bg

Найден Зеленогорски внесе заявление, с което подава оставка от поста, който заема като заместник-председател на СДС. За това научихме от сайта на синята партия, където не бяха посочени подробности.

За DarikNews, бившият градоначалник на Плевен, Найден Зеленогорски сподели някои от мотивите за решението си.

Ето и пълния текст от интервюто:

- Здравейте, г-н Зеленогорски! На 25 юни, Вие депозирахте оставката си от поста заместник председател на Националния съвет на СДС. Повлия ли по някакъв начин, оставката на Мартин Димитров за Вашето решение.

- За мен това по начало беше въпрос на морална подкрепа за Мартин Димитров и за главния секретар на СДС, Димитър Иванов, който също подаде оставка, защото ние тримата подкрепяхме проекта „Синя коалиция", смятахме, че той е успешен. Надявахме се да го препотвърдим, надградим и разширим, за да може десните хора в България да имат един стабилен представител в българския парламент.

За съжаление Националният съвет на СДС взе друго решение в Пловдив и беше съвсем логично ние да подадем оставки. Прецених, че мога да подам оставката и тогава и по - късно и сега я депозирах. Очаквам от настоящото ръководство да направи ясна концепция, която да изведе СДС на едни по - добри нива, защото за съжаление, последните проучвания показват около 1% подкрепа за СДС, а твърденията на колегита бяха, че като се разделим с ДСБ ще увеличим рязко рейтинга си. Оказа се, че това не е вярно.

- От кога обмисляте оставката си?

- От 15 май, когато се взе това решение аз бях готов да подам оставка, но реших да изчакам и да обмисля ситуацията. Исках да видя, какви ще бъдат първите стъпки на колегите. За съжаление, не смятам, че те са много насърчителни, но въпреки това бих предпочел да се оттегля, за да могат те да си развият стратегията.

- Вярно ли е, че Мартин Димитров Ви е спрягал за негов наследник на председателския пост? В интервю за Дарик радио той недвусмислено отказа да назове името на евентуалния си наследник.

- Имаше предложение да се кандидатирам за председател. Аз обаче отказах, защото дори да бъда избран, при положение, че аз съм твърд привърженик на Синята коалиция и ще водя СДС в тази посока, при положение, че има мнозинство в Националния съвет от хора, които са против Снята коалиция, беше очевидно, че ще бъде контрапродуктивно, защото председателят може да бъде бламиран във всеки един момент и не виждам смисъл от едно такова упражнение.

- И какво следва от тук нататък? Вашите планове.

- Аз обмислям няколко варианта. Единият е да се оттегля от политиката, другият вариант е да продължа в СДС, но без да участвам активно и разбира се, съществува вариант да се присъединя към друг проект - съществуващ или възникващ проект. Такива трудни и тежки решения не се вземат за един ден. Не мога да кажа в кой момент ще бъда готов с решението си. Обмислям всички варианти, включително и оттегляне, разбира се.