Найден Зеленогорски инициира Кръгла маса за възстановяване на Военното училище в Долна Митрополия
Найден Зеленогорски инициира Кръгла маса за възстановяване на Военното училище в Долна Митрополия / dariknews.archive

Найден Зеленогорски ще инициира Кръгла маса за възстановяването на Военновъздушното учлище в Долна Митрополия. Това обяви той на пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен.
Зам.-председателят на Движение „България на гражданите" каза, че във връзка с инициативата ще потърси всички народни представители от Плевен, а още утре ще разговаря с председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Зеленогорски вече е разговарял с министъра на отбраната Николай Ненчев и с началника на отбраната ген. Константин Попов.
„Имаме тяхната позитивна нагласа, но мислим, че е необходимо в Плевен да се направи една голяма Кръгла маса, на която да бъдат поканени хора, които служат и преподават в момента във факултета в Долна Митрополия, както и хора, които са вече в запаса, но са дали много за Военновъздушното училище. На нея ще присъстват министър Николай Ненчев и ген. Попов, като ще поканим и още министри, защото това усилие без допълнително финансиране не може да бъда осъществено", каза Найден Зеленогорски.

Той коментира, че в момента Летателният факултет в училището във Велико Търново не гарантира нужното качество на обученние на българските летци, независимо дали става въпрос за военната или гражданската авиация.
„Предвид това, че вече се прави ремонт на двигателите на МИГ-29 и има идея да се обнови летателният състав на Българската армия, явно е, че трябва да се вложат повече средства в обновяването на военната техника и в този смисъл идеята е до 5 години да имаме нови самолети. Би било съвсем логично да имаме военно училище на ниво, което да създава летци, които да могат да гарантират максимално изпълнение на военните и гражданските цели и на сигурността на хората във въздуха и на земята", каза още Найден Зеленогорски.

Според него Кръглата маса трябва да се състои най-късно през месец юли тази година. Той коментира резултатите, които са постигнати до сега при съвместни действия на депутатите от всички политически сили от региона, свързани с общи цели като разкриването на новия Факултет по фармация в Медицинския университет в Плевен, както и осигуряването на допълнително финансиране на Математическата гимназия и НУ"Патриарх Евтимий" в Плевен от 1,3 млн. лева. „Мисля, че ще действаме съгласувано и за възстановяване на Военното училище, и че е възможно да постигнем успех", заяви Зеленогорски.

Зеленогорски изтъкна, че възстановяването на Военновъздушното училище ще доведе до привличането студенти в Плевен, което ще се отрази положително в демографско отношение на областта. Той коментира, че въпросът за възстановяването на Военновъздушното училище в Долна Митрополия надминава политическия кръгозор и дори би било добре да се създаде лоби.

„В рамките на този мандат трябва да успеем да възстановим висшето училище. Проблемът с обезлюдяването се бори по този начин - разкриване на университети и привличане на „млада кръв", която може да остане тук после. Ако не го направим сега, няма да го направим никога", категоричен е Найден Зеленогорски.