saglasie
saglasie / dariknews.bg
На среща с журналисти в пресклуба на БТА в Плевен, председателят на настоятелството при читалище „Съгласие-1869“ - Плевен Ивайло Атанасов, секретарят Маргарита Лазарова и адвокат Пламен Иванов, който е член на настоятелството, обявиха, че с решение на настоятелството от 16 февруари, НЧ „Съгласие 1869“ – Плевен, напуска Съюза на народните читалища.
Като аргумент за решението, Ивайло Атанасов изтъкна категоричния отказ от страна на ръководството на Съюза на читалищата/НСЧ/ на областно и национално ниво за провеждането на срещи, на които да се изяснят проблемите в градските читалища.
„Съгласие-1869“ е един от основателите на този съюз и догодина ще отбележи 150 години, и на всички наши добронамерени опити да получим някаква информация от областния председател на Съюза на читалищата г-н Чавдар Луканов и от Николай Дойнов – председател на НСЧ, ние получаваме отказ дори да се получат писмата ни“, каза Ивайло Атанасов.
Той посочи, че вече има водени разговори за създаване на алтернативен Съюз на читалищата, като в тази връзка се водени вече разговори с колеги от страната.
„Съгласие-1869“ не е квартално читалище. То напуска и вече има отправени към нас въпроси за създаване на алтернативен читалищен съюз. В Плевен бяхме посетени от председатели на читалища в други градове. Дали ние ще потърсим такава форма е решение на настоятелството и по-скоро на Общото събрание“, каза Ивайло Атанасов и добави, че това може да стане на отчетно общо събрание през месец март.
Ивайло Атанасов добави, че решението на НЧ „Съгласие 1869“ за напускане на Националния съюз на читалищата не е прецедент в страната. Той подчерта, че има области като Пловдив, Пазарджик, Силистра и др., включително и Плевен, където много читалища не членуват в тази организация.