Нахлува студен въздух! В Новогодишната нощ - минус 15 градуса
Нахлува студен въздух! В Новогодишната нощ - минус 15 градуса / dariknews.archive

Студен атмосферен фронт нахлува в цялата страна. Очакват се снеговалежи, придружени от силен вятър, съобщава на сайта си НИМХ на БАН. Синоптиците предупреждават, че ще духа силен до бурен вятър от запад-северозапад, с пориви до 20-25 м/сек. За 29 декември е обявен жълт код в цялата страна.

До обяд в източните райони ще превалява дъжд, в Дунавската равнина сняг. След обяд преваляванията ще спрат, а над Югозападна България ще има и разкъсвания на облачността. Сутрешните температури ще са максималните за деня, като през деня ще се понижават, привечер в Западна България до минус 7° - минус 8°, а по Черноморието малко под 0°.

В планините чувствително ще застудее. Ще духа силен и бурен вятър от северозапад, темературите ще се понижат с около 10° и на 1200 м ще бъде около минус 9°, на 2000 м - около минус 14°. До обяд все още ще превалява сняг, по-късно ще спре, а в Рила и Пирин облачността ще се разкъса.

По черноморието температурите на 29 декември ще се понижават, като към края на деня ще са и малко под 0° градуса. До обяд все още ще превалява дъжд, но по-късно валежите ще престанат.

Във вторник вятърът ще отслабне - в по-голямата част от страната ще бъде до умерен от северозапад, а в Източна България ще бъде умерен до силен от север-североизток. С него ще продължи да нахлува студен въздух и температурите ще се понижат още - и дневните ще остават отрицателни. Облачността ще се задържи предимно значителна, с по-значителни разкъсвания и временни намаления над Западна България.

В последния ден от годината - сряда 31 декември, ще бъде още по-студено, минималните температури във високите полета в Западна България и в западната част на Дунавската равнина ще достигнат до около минус 15 градуса. Над Северна България ще има разкъсана облачност до слънчево време. Над южните райони ще има по-значителни увеличения на облачността, на отделни места и слаби превалявания от сняг.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg