Надзирателите излизат на национален протест
Надзирателите излизат на национален протест / dariknews.archive

На 10 януари служители на всички затвори в страната излизат на национален протест-шествие под мотото: „Оставка на беззаконието! Протест срещу безхаберието!".

Надзирателите са недоволни от неспазването на Закона за Министерството на вътрешните работи по отношение на заетите в местата за лишаване от свобода, лошите условия на труд и неизпълнението на поети ангажименти от правосъдното министерство.

Шествието ще тръгне в 13.30 ч. от сградата на Министерството на правосъдието и ще премине през Министерство на финансите, Министерски съвет до Народното събрание.

Служителите в затворите вече няколко пъти организираха протести пред затворите, в които работят, за да покажат недоволството си срещу ниските си заплати и тоталния недостиг на кадри, както и мизерните условия на труд.Синдикатът на служителите в затворите в България намира, че неспазването на Закона за Министерството на вътрешните работи от Министерството на правосъдието е грубо нарушение на Правилата за социален диалог в България, с което се обезсмисля дейността на Съвета за социално партньорство в Министерството на правосъдието.

ССЗБ с тревога и безпокойство констатира, че работниците и служителите в местата за лишаване от свобода стават жертва на перманентното недофинансиране на затворната система в България и уродливите форми на опитите за справяне с тази негативна тенденция. Използваната във времето от институциите, обобщено формулирана фраза „реформа в затворите", без необходимото финансиране, звучи смислено, но попада единствено в полето на голите абстракции, като не е случаен фактът, че Европа ни изпраща рекорден брой препоръки от началото на прехода.

В тази връзка Синдикатът на служителите в затворите в България предупреждава всички политици, че липсата на системни усилия и приемственост за решаване на въпросите, за състоянието на затворите в България, проблемите и предизвикателствата свързани с тях, потъпкват честта и достойнството на една категория държавни служители с отношение към сигурността на държавата и създават условия, които представляват потенциална опасност за техните живот и здраве, на което ССЗБ ще отговори с всички позволени от законите на страната средства.

Надзирателите съобщават, че е получено разрешение от компетентните органи за провеждането на протестните действия. Предприети са също така всички мерки да не се нарушава обществения ред.