ritamat na bg
ritamat na bg / obshtina lovech

Фолклорни състави от цялата страна си дават среща на 18 август .2018 г,, събота, в Ловеч за третото издание на „Ритъмът на България 2018“. Националният фолклорен събор  е включен в Културния календар на Община Ловеч и ще събeре над 35 самодейни танцови и певчески формации с повече от 700 участника.

Събитието ще започне в 10:00 часа в Двора на бившата Казарма и ще продължи през целия ден с изпълнения на участниците.

На откритата сцена ще има разнообразна фолклорна програма. Самостоятелни концерти ще изнесат съорганизаторите НЧ „Бяла Анаста 2016“-Ловеч и НЧ "Напредък-1920г." с.Баховица. За трета поредна година в Ловеч ще бъдат състави от  Криводол, с. Борики, Малиново, Умаревци, Горан, Чавдарци, Лешница, Радювене, Хлевене, Славяни. Участие са заявили и групи от с. Александрово, Г. Павликене, Глогово, Градешница, Голец, Дебнево, с. Добри Дял, Летница, с. Мрамор, Стара Загора, Елин Пелин, Овча Могила, Страшимирово.  

Читалищата от Община Ловеч ще покажат традиционни занаяти и обичаи от своя край в специално подредени шатри. Гостите ще могат да опитат горански млечни продукти, Малиновска баклава, кулинарни произведения от Деветаки, ще видят как се обработва вълна, традиционна седянка и други местни обичаи и традиции.  

Ще има надиграване  между  двойки танцьори, излъчени от танцовите състави. Оценката за надиграването ще даде публиката със своите аплодисменти.

Съборът ще завърши в 19.00 часа с концерт на Северняшкия ансамбъл Плевен.

Към всички гости на събора-любители на българския фолклор от цяла България е изпратена покана по възможност да бъдат облечени в народни носии  или елементи от носията. За гостите и изпълнителите се предвиждат хоротеки, забавни игри, демонстрации, през целия ден – всеки да се хване на хорото в общото веселие.

„Ритъмът на България“ се проведе успешно в две поредни години на сцената в кв. „Вароша“ с изпълнители от всички възрасти и народни изкуства. Миналата година завърши с голямо "Хоро на двата моста" – свързващо Покрития и транспортния мост в Ловеч. Това бе вълнуващо и незабравимо преживяване за участници и гости на Ловеч.

Тази година съборът се завръща в променен формат с амбицията да се превърне в събитие с национално значение.