Над 460 питания отправени към ОИЦ - Ловеч
Над 460 питания отправени към ОИЦ - Ловеч / dariknews.bg

Над 460 запитвания са получени в Областния информационен център (ОИЦ) в Ловеч през 2012 г., съобщиха от там. Повече от 80 на сто от хората са посетили на място офиса, а останалите са отправили своите въпроси по телефон или имейл.

Центърът е организирал 30 информационни срещи, насочени към различни групи граждани от Ловешка област, на които са присъствали над 700 участници. Общо над 680 деца и младежи от областта са участвали в различни събития, организирани от ОИЦ. Инициирани са над 160 публикации в местни и регионални медии, а посещенията на фейсбук профила са 2500 средномесечно, което отчита сериозен интерес към работата на ОИЦ.

Управителят на центъра в Ловеч Нели Митева обяви, че за почти една година работа офисите в цялата страна са били посетени от над 10 000 посетители, експертите са отговорили на над 9000 запитвания, организирани са над 900 обществени събития, инициирани са над 9000 публикации в медиите.

И през 2013 г. ще продължи разпространението на информация за политиката на сближаване на ЕС, подготовката на следващия програмен период, възможностите за кандидатстване по отворени схеми, както и събиране и разпространение на информация за добри практики от реализирани проекти на регионално и европейско ниво, тъй като това са четирите основни приоритета, които всички областни информационни центрове в страната ще следват и през новата година, каза Нели Митева.

Планирани са общо 16 информационни срещи в общините от областта, 6 с представители на медии и четири срещи за представяне на конкретни актуални схеми, в рамките на които ще бъдат подробно разяснени условията за кандидатстване и изискванията към потенциалните бенефициенти. Ще бъдат проведени множество събития, насочени към различни групи от населението - представители на общински власти и институции, бизнес, деца и младежи, читалища и неправителствени организации, възрастни с оглед тяхното информиране на тема Европейски съюз, институции и политики, както и възможности за участие в европейски програми, проекти и конкурси.

Планирани са и съвместни инициативи с Центъра за кариерно ориентиране - Ловеч, както и периодични срещи с читалищата и кметовете на села от община Ловеч за предоставяне на информация за отворени програми и схеми за кандидатстване.