Над 3,1 млн. лв. са задълженията на ловешката болница
Над 3,1 млн. лв. са задълженията на ловешката болница / svetlomira.anastasova

"Може би всички областни болници са в тежко финансово състояние, но нашата е една от най-задлъжнелите", заяви прокуристът на Многопрофилната болница за активно лечение „Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч, д-р Донка Минкова.

Към 30 септември просрочените задължения възлизат на повече от 3,1 млн. лв. От тях около 1,5 млн. лв. са за медикаменти, от които пък 992 хил. лв. - за консумативи. Това е предпоставка за затрудняване ритъма на работа на лечебното заведение, коментира тя.
Миналата седмица лекарствена фирма е отказала да изпълни заявка за 39 хил. лв. за животоспасяващи медикаменти, но след спешна среща с ръководството на компанията е постигната договореност и ловешката болница има обещание, че фирмата ще достави медикаменти за 10 хил. лв. - за най-неотложните лекарства и препарати.

Здравното заведение в Ловеч дължи на предприятието средства по подписано по-рано споразумение - по 75 хил. лв. месечно, не е плащано за предходните 90 дни. Последния месец лекарствената фирма си прибрала парите чрез здравната каса, откъдето са удържали заработката на болницата.

Просрочени задължения има и към енергото - 58 хил. лв., за природен газ - над 40 хил. лв., за храна на фирмата, която осъществява кетъринга, дължими са 150 хил. лв.

"Да остане персоналът на болницата без заплати в тези студени тежки месеци, просто е недопустимо, посочи д-р Донка Минкова. До дни тя ще проведе среща с началниците на отделенията и старшите сестри, на която ще бъде дискутирано какви мерки може да бъдат взети, за да оцелее лечебницата и да започне постепенното разплащане с кредиторите.