Над 22 000 лева събраха в помощ на онкоболни деца
Над 22 000 лева събраха в помощ на онкоболни деца / снимки: Люба Нинова
Над 22 хиляди лева събраха в помощ на онкоболни деца
38140
Над 22 хиляди лева събраха в помощ на онкоболни деца
  • Над 22 хиляди лева събраха в помощ на онкоболни деца

12 310 лева бяха събрани по време на благотворителния търг, организиран за Деня за борба срещу рак от студентите медици в Плевен. Още 10 130 лева дарения добавиха гостите на събитието. Близо 20 картини, някои от които дарени от личните колекции на народни представители, бяха разиграни в Плевен днес в помощ на деца с онкологични заболявания. Водещият на предаването "Минута е много" Петър Вучков, който беше и в ролята на водещ на инициативата, разигра на търга и някои предмети, издадени по случай юбилея на предаването.

Над 22 000 лева събраха в помощ на онкоболни деца
netinfo

Така срещу 200 лв. след наддаване кметът на Ловеч Минчо Казанджиев се сдоби с часовник с логото и човечето на предаването, разиграна беше и книга с подбрани въпроси от "Минута е много". Депутати, представители на местната и държавната администрация, на бизнеса, културни дейци наддаваха за произведенията на изкуството.

Над 22 000 лева събраха в помощ на онкоболни деца
netinfo
Събитието премина под патронажа на ректора на Медицински университет проф. Григор Горчев и беше уважено и от държавния глава Георги Първанов. Средствата бяха събрани за лечението на три деца с онкологични заболявания от страната. 6-годишният Виктор е с тумор на очния нерв, 13-годишната Патриция страда от остра лимфобластна левкемия, а 10-годишният Александър страда от невробластом. Идеята и реализацията на благотворителната инициатива са на младежите от плевенския клон на Асоциацията на студентите медици.

Над 22 000 лева събраха в помощ на онкоболни деца
netinfo

"Приех поканата за днешния благотворителен търг с благодарност, с респект, като една възможност да изразя своето уважение към международния ден за борба с рака", каза в словото си президентът Първанов. По думите му, инициативата на младите плевенски медици го зарежда с оптимизъм. Държавният глава благодари на всички дарители в страната, които вършат добро въпреки кризата, но това идва да покаже, че няма криза на солидарността. Това е много важно послание, което идва точно от младите, и това е основанието ми за оптимизъм", уточни Първанов. Според него това, че българинът запазва и развива своето чувство на солидарност, в никакъв случай не освобождава държавата от отговорност.

"Аз мисля, че точно в криза е момента да кажем, че здравето е най-големият приоритет на държавата и на обществото. Икономиката ще заработи - дали по инерция отвън или благодарение на нашите вътрешни усилия, но здравето трудно може да се върне", беше категоричен президентът.

Георги Първанов не успя да се пребори за картина от наддаването, но сподели с журналистите, че е направил парично дарение извън търга като не уточни сума.