protest
protest / dariknews.archive
Повече от 20 родители, някои от тях с децата си се събраха пред сградата на Община Плевен в подкрепа на протеста срещу насилието в детските градини и училища, който се организира тази неделя в 11 града в страната.
„Не на тормоза, но не за ден“, „Да защитим децата си“ и „Нашата отговорност като възрастни е да създадем среда, която не е благоприятна за насилие“, бяха лозунгите, които издигнаха родителите в Плевен.

protest
dariknews.archive

Организатор на протеста „Не на насилието в детски градини и училища!“ е Националният инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система, от който са издигнати 14 искания за промени в образователната система, които са внесени в Народното събрание.
Драгомир Алексиев от Плевен, който е баща на 3-годишно дете подчерта, че по отношение на искането за въвеждане на видеонаблюдение, то трябва да е от такъв тип, че до разглеждането на кадрите да могат да имат достъп само родители, чийто деца посещават съответното детско заведение:
„Дъщеря ми се оплаква от едната госпожа, че го бие, а от другата не се оплаква и казва, че е добра. Много е спорно, дали детето казва истината или лъже и затова ние като родители искаме да се монтират устройства за наблюдение, които да са достъпни, подчертавам само от страна на родители със записани деца в даденото детско заведение, за да можем ние да следим, какво се случва с нашите деца“, каза Драгомир Алексиев.

„Въпросът не е да се следи нон стоп, а при съмнение, това нещо да се проследи от самия родител или от директорката“, уточни Ваня Илиева – родител с малко дете, която подкрепя протеста.

protest
dariknews.archive

Според родителите е недопустимо в детските заведения да има по един възпитател на 20 или на 30 деца, за което е нужно да бъдат назначавани по повече учители.
„Трябва ли напрежението да ескалира до такава степен, че да се стигне до саморазправа с възпитатели и директори на детски градини, за да бъдем чути като граждани и да упражним своето право, за да знаем, какво се случва с нашите деца там. Затова искаме да се монтират такива устройства, за да можем ние като родители да сме спокойни, а и самите възпитатели да се респектират от тези устройства и да си гледат работата по-съвестно“, допълни бащата на тригодишното дете.
"Протестът не е срещу възпитателите, а е за бъдещето на децата ни, защото да - в къщи ние ги възпитаваме, но в чслите по 8 часа те се учат на това, което виждат и ако там ги бият, те когато пораснат също ще станат агресори", заяви друга протестираща майка - Габриела Спасова.

protest
dariknews.archive