Над 1700 са новите клиенти на НАП-Плевен, получили ПИК
Над 1700 са новите клиенти на НАП-Плевен, получили ПИК / dariknews.archive

6,5 милиона справки са направили с личния си персонален идентификационен код (ПИК) клиентите на НАП през 2016 г., сочи статистиката агенцията. Най-често близо 2 милиона пъти той е използван за проверка за задължения през първото шестмесечие на годината. Справка за осигурителния доход клиентите на НАП са направили 550 хиляди пъти, а за извършените плащания към НАП - 750 000. В същия период по интернет с ПИК в НАП са подадени общо 283 000 декларации, като 83 000 от тях са годишни декларации за облагане на доходите на физическите лица, а най-много - 114 000 броя са подадените осигурителни декларации образец 1.

С ПИК клиентите на НАП могат да ползват много електронни услуги, които им спестяват разходката до офисите на Агенцията, като вече са достъпни още две нови електронни услуги на НАП. Самоосигуряващите се лица ще могат да подават две нови заявления - за приоритетно плащане на осигурителни вноски и заявление за приоритетно плащане на осигурителни вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Освен данъчната декларация за облагане на доходите, с персонален код на НАП гражданите могат да подават по интернет и много други документи - осигурителни декларации образец 1, 6, 5 и 7, справка за изплатени доходи на физически лица (по чл. 73 от ЗДДФЛ), както и декларацията за авансови данъци (по чл. 55 от ЗДДФЛ), която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие. С ПИК клиентите на НАП могат да проверяват още какви са задълженията им към бюджета, какви плащания са направили, какъв е осигурителният им доход, да получат информация за членство си в пенсионен фонд, направените вноски и др.

С ПИК на НАП могат да се ползват и услуги на много други администрации, като например електронни услуги на НОИ, да се проверяват задълженията за местни данъци и такси, както и да се плащат местни данъци и такси на някои общини. Повече информация за това какви услуги предоставя НАП с ПИК, можете да видите в информационното видео, публикувано в официалния канал на Агенцията в YouTube.

Данните за област Плевен показват, че през настоящата година нови 1 717 клиенти на офис на НАП Плевен са получили своя Персонален идентификационен код на НАП. Той е безплатен и безсрочен и се издава в офиса на НАП по постоянен адрес. В сравнение с предходните години през тази кампания в Плевен е отчетен сериозен ръст на подадените от физическите лица годишни данъчни декларации за доходи придобити през 2015 година, а именно 2 057 клиента на офис Плевен са подали своята данъчна декларация с ПИК и са имали право на 5% облекчение от дължимия данъка за довнасяне.