Над 140 акта e съставила Басейнова дирекция Плевен през 2008 година
Над 140 акта e съставила Басейнова дирекция Плевен през 2008 година / netinfo

Повече от 1 700 контролни проверки със съставени констативни протоколи и дадени предписания са извършили служителите на Басейнова дирекция Дунавски район през изминалата 2008 година. Това съобщават от пресцентъра на дирекцията.

Най-голям -755 е броят на проверките по спазване на условията на издадените разрешителни за водовземане и ползване на воден обект. Проверени са състоянието и правилната експлоатация на съоръженията за водовземане от повърхностни и подземни води, съоръженията за използване на водите, водоизмервателните устройства, отчетите за използвани водни количества, добитото количество инертен материал и заплатените такси по Закона за водите. Съставени са констативни протоколи с дадени предписания за изпълнение.

Над 240 са проверките на техническото състояние и правилната експлоатация на язовири и хидротехнически съоръжения на територията на БДДР Плевен. През изминалата година е осъществен и контрол по проводимостта на речните русла и състоянието на всички язовири на територията на БДДР Плевен във връзка с опасността от наводнения поради непочистени участъци от коритата на реките от единични дървета и храстова растителност. Дадени са предписания до Областните администрации, кметовете на общини, “Напоителни системи” ЕАД за почистване на речните корита в регулация и в извъннаселените места и за почистване и правилна техническа експлоатация на язовирни стени с цел недопускане заливането на населени места и обработваеми площи.

Ежемесечно се следи спазването на утвърдения от министъра на околната среда и водите График за използване на водите от 16 комплексни и значими язовири на територията на дирекцията.

Повече от 150 проверки за изпълнение на дадени предписания от констативните протоколи при предходната проверка са направени през 2008 г. В случаите на неизпълнение без представени обективни причини са съставени актове.

Над 140 акта за констатирани административни нарушения са съставили служителите на Басейнова дирекция Дунавски район през изминалата година.