Националната федерация по металдетектинг проведе първо общо събрание в Ловеч
Националната федерация по металдетектинг проведе първо общо събрание в Ловеч / DarikNews

Първо общо събрание на Българската национална федерация по металдетектинг се проведе на 23 януари в Ловеч, съобщи председателят на организацията Илия Илиев. В него са участвали близо 200 души от София, Пловдив, Варна, Бургас, Враца, Монтана, Ловеч, Кърджали и др.

Отчет за свършената работа до момента е направил председателят на Управителния съвет Илия Илиев. На общото събрание е прието размерът на годишния членски внос да бъде 30 лв.

Обсъдена е била и медийната политика на федерацията. За говорител и връзки с медиите е избран Ахмед Мерчев. Сдружението започва работа по създаването на свой собствен интернет сайт, в който ще бъдат публикувани целите, устава, решенията и актуална информация за федерацията. Предвижда се той да бъде готов до края на феруари, информира още Илия Илиев. Единодушно е било прието решението, сайтът да не се комерсиализира с реклами от производители на металдетектори. На срещата е обсъдено предложение за създаването на регионални клубове в страната. Раздадени са били първите членски карти.

Българска национална федерация по металдетектинг беше учредена в Ловеч в края на октомври. Тогава в публичното пространство се появиха коментари, че иманярите правят опит да легализират дейността си чрез създаване на подобна организация. От организацията остро реагираха на тези твърдения и посочиха, че търсят метали само извън археологическите обекти - като ниви, поляни, плажове, паркове и др. „Спазваме закона и не търсим с металотърсачи върху паметници на културата. Ние търсим извън границите, а иманярите търсят вътре", твърди Илия Илиев. Според него, подобни федерации и обединения има в редица европейски страни.

Организацията е регистрирана в Ловешкият окръжен съд, който е приел, че при учредяването на сдружението са изпълнени всички изисквания на Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Затова магистратите вписват федерацията с основни цели "популяризиране хобито металдетектинг в обществото като средство за физическо и духовно израстване", "подпомагане, поощряване, стимулиране" на хората, желаещи да се занимават с тази дейност, тяхната правна защита и др. Сред средствата за постигане на целите се посочва, че законите на страната ще бъдат спазвани.