/ iStock/Getty Images
В Плевен началното училище "Христо Ботев" е първото учебно заведение в града, което постави на входа си терминал за разпознаване на хора и измерване на телесната температура. Това заяви за директорът Цветелин Горанов, който е и председател на постоянната комисия по образованието към Общинския съвет в Плевен.

Горанов е инициатор за закупуване на този вид устройство като е допринесъл за осъществяване на идеята и със свои лични средства от заплатата си като общински съветник. По думите му целта на монтираната апаратура е превантивна - опазване живота и здравето на учениците и служителите в училището в условията на продължаващата пандемия от COVID-19 и периодична поява на различни други вирусни инфекции.

Устройството разполага с богат набор от приложения - модул за безконтактно измерване на температурата, дистанционен сензор, HD камера и 5-инчов HD дисплей. В базата данни могат да се съхранят такива за 10 000 души. Уредът е сертифициран, а използването му е съобразено със Закона за защита на личните данни, твърди Горанов.

Директорът поясни, че още с влизането във входа на всяко дете ще бъде измервана телесната температура. При показатели над 37,2 градуса по Целзий, уредът подава звуков сигнал, при което ще се сигнализират медицинското лице в училище, родителите и личните лекари. Друга важна функция, с която разполага уредът, е лицевото разпознаване. То ще подпомага пропускателния режим, а това от своя страна ще допринесе за по-голямата сигурност на учениците в учебното заведение, е убеден Цветелин Горанов.
БТА