На днешния ден е убит Григорий Ефимович Распутин
На днешния ден е убит Григорий Ефимович Распутин / archiv.DarikNews

Григорий Ефимович Распутин е роден на 22 януари 1869 г. в сибирското село Покровско, Тоболска губерния. Той е една от най-скандалните личности в историята на руската монархия, едновременно боготворен и яростно ненавиждан. Убит е на 29декември 1916 г.
Распутин е наричан още "лудият монах", докато другите го оприличавали на странник, също и старец. Някои вярвали, че той е физически и духовен лечител. Чрез ловки интриги и спечелване на благоразположението на кръгове в императорския руски двор, той придобива огромно политическо и религиозно влияние, успявайки да се намеси във вътрешните дела на Руската православна църква.
Влиянието на Распутин идва в резултат на болестта на престолонаследника Алексей, който страда от хемофилия,която води до постоянни кръвоизливи. След като докторите не успяват да помогнат на принца, една от приятелките на царицата разказва за свещеника. Распутин като по чудо успява да помогне на принц Алексей. При всяка криза в здравето на престолонаследника монахът спечелва все по-голямо влияние в руския двор.
Достига се дори до положение, когато срещите на царското семейство зависят от самия него. Царица Александра дори смята, че Бог говори с нея чрез Распутин.
Аристокрацията в Санкт Петербург обаче не одобрява влиянието му. Това донякъде се обуславя от обтегнатите й взаимоотношения с Руската православна църква.
Предвоенната обстановка още повече обтяга нещата. Носят се слухове, че царицата е шпионин на Германия.
Когато цар Николай II заминава за фронта, влиянието на Распутин над царица Александра става всеобхватно. Той става неин довереник и съветник. Пресата започва все повече да отправя критики срещу силното влияние на Распутин. Той заминава за родното си Покровско, когато получава новина за обвинения срещу него.
На 29 декември 1916 г. Распутин отива в "Моника Палас", където враговете му планирали да го отровят с цианкалий, но съучастникът-лекар, който е трябвало да му приготви отровата, не могъл да наруши Хипократовата клетва и вместо нея сложил безвреден прах. Когато видяли, че "отровата" не действа, убийците стреляли 11 пъти в него и той паднал, но пак се надигнал и се опитал да избяга, след което бил хванат, вързан и умрял от раните си, докато го закарвали до река Нева, в чиито ледени води било хвърлено тялото му.