На този ден преди 301 години е произведен сгъваемият чадър
На този ден преди 301 години е произведен сгъваемият чадър / dariknews.archive

На 4 май 1715 г. в Париж е произведен първият сгъваем чадър. Всъщност чадърът се появява преди повече от 4000 г. в Китай. Сгъваемият модел обаче се заражда именно във френската столица. В Китай както и в Египет, чадърът е символ на власт. Само императори, царе и фараони са имали привилегията да го използват.

В Древен Египет се е изработвал от палмови листа и птичи пера, с украса от брилянти и злато - лукс, достоен само за фараоните и царете. За символ на власт и богатство е смятан и в Индия. Култът към чадъра завладява и африканските държави, където отново е символ на властта.От Изтока чадърите преминават в Древна Гърция и Древен Рим.

В Древна Гърция основно жените ползвали чадъри, но не само като аксесоар. На някои места държали чадъри над главите на жените от по-ниските социални слоеве като белег за тяхното подчинено положение. В Западна Европа се появяват най-напред във Франция през 17 в. Носят ги предимно жените, като за защита от слънчевите лъчи.

Чадърът се превръща в моден аксесоар, а французите го украсяват с ресни и рюшчета. Мария-Антоанета се разхождала с първия дизайнерски чадър със спици от китайски пера и имала специални носачи. Най-пищните и разкошни модели са от времето на Людовик XIV.