На 5 май откриват паметника на Данаил Попов в Плевен
На 5 май откриват паметника на Данаил Попов в Плевен / dariknews.archive

На среща с медиите, председателят на Сдружение „Васил Левски" и зам.-председател на Общински комитет „Васил Левски" д-р Галина Цветкова съобщи, че на 5 май 2016 г. в Плевен ще бъде открит паметникът на най-близкия съратник на Апостола, Данаил Попов.

Дарителска кампания събра средствата за създаването на паметника в рамките на осем месеца. Д-р Цветкова подчерта, че кампанията е била белязана от съпричастие от страна на граждани и фирми. Общата събрана сума надвишава 13 500 лева.

Програмата на събитието на 5 май включва поднасяне на венци пред паметника на Васил Левски в Плевен, след което шествие ще премине през центъра на Плевен като ще посети мястото, където е основан Първият революционен комитет в страната.

Откриването на паметника на Данали Попов, който се намира в близост до бившето кино "Освобождение" е от 11:00 часа, а час по-късно в регионалната библиотека „Христо Смирненски" ще бъде представен живо  тът и дейността на Данаил Попов.

В срещата с медиите участваха и Васил Копчев, почетен председател на Общински комитет „Васил Левски" и скулпторът Красимир Рангелов, който заедно с арх. Иво Петров спечели конкурса за изработване на паметника.

Думи на благодарност изказа д-р Галина Цветкова към всички дарители, участвали в кампанията по набиране на средствата, както и към хората, помогнали със съвети за реализирането на идеята.