Нa 28 декември е роден Ричард Клайдерман
Нa 28 декември е роден Ричард Клайдерман / dariknews.bg
Нa 28 декември е роден Ричард Клайдерман
48533
Нa 28 декември е роден Ричард Клайдерман
  • Нa 28 декември е роден Ричард Клайдерман

Филип Паже, по-известен с псевдонима си Ричард Кла̀йдерман, е френски пианист, роден на 28 декември 1953 г. в Париж, Франция. Издал е множество албуми, включващи разнообразна по вид музика, от мелодии на популярни песни до класически изпълнения на пиано. Най-честите творби, представяни от него, са композициите на Бетховен, Шопен и Моцарт. Повечето от неговите записи се фокусират главно върху популярната музика и оркестровите аранжименти на добре познати романтични песни в частност.

Започва да се учи да свири на пиано на 6-годишна възраст, като неговият баща е учител по пиано и негов преподавател.

Приет е в музикалната консерватория в Париж на 12 години, а четири години по-късно печели своя първи приз. Предсказана му е многообещаваща кариера като класически пианист, но за всеобщо удивление той решава да се занимава със съвременна музика. В това време неговият баща заболява сериозно и той става неспособен да поддържа сина си материално. В тези условия Ричард намира работа като акомпаньор/корепетитор/.

Животът му се променя драматично през 1976 година, след като записва първата си популярна песен - Балада за Аделина - композирана от френския музикален продуцент Пол дьо Сеневил. Мелодията става изключително успешна, тъй като е продадена в 22 милиона копия в 38 страни. Оттогава Клайдерман записва над 1000 мелодии, като се счита, че той е сред най-успешните инструментални звукозаписни творци в света, с продадени 70 милиона албума в световен мащаб. Във върха на кариерата си прави 200 концерта за 250 дни.