/ Министерство на отбраната
На 26 март (събота), на летище Долна Митрополия край Плевен, ще се състои открит летателен ден по повод празника на 12-та Авиационна база. Той се организира за отбелязване и на 80-ата годишнина от началото на летателната дейност на летище Долна Митрополия, съобщиха пред БТА от базата.

Авиационното събитие ще започне от 10:00 ч. на летище Долна Митрополия с тържествена церемония. От 11:00 ч. е началото на предвидената летателна програма, в която пилотите на 12-та авиационна база ще изпълнят полети със самолети Pilatus РС-9М и L-39 Albatros.

Във времето до 13:00 ч. всички гости ще имат възможност да разгледат изложението на авиационна, самолетообслужваща и специална техника. Ще се запознаят с летателните характеристики на самолети РС-9М, L-39 ZA и ZLIN 242L. Ще могат да разгледат оборудването на противопожарния автомобил "Мерцедес АКТРОС". Ще бъдат представени различни видове леко стрелково оръжие, височинно оборудване и летателни костюми.

Всички любители и приятели на авиацията могат да присъстват на празника, като входът е свободен.

Вратите за посетители ще бъдат отворени в 9:00 часа. Пропускателният режим ще се осъществи през Портал номер 2, който се намира от източната страна на летището, преди кръстовището в посока Плевен – Гулянци.
 
БТА