На 2 май спираме да работим за държавата
На 2 май спираме да работим за държавата / dariknews.archive

През настоящата 2015 г. ще работим до 2 май, за да си платим данъците към държавата, са изчислили в Института за пазарна икономика. Това е денят, в който гражданите спират да работят за правителството и започват да работят за себе си. Датата е фигуративна - показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано - ние я наричаме Ден на свобода от правителството, а по-света е известна като Tax Freedom Day, уточняват експертите.

Ако продължим със символичната сметка, то от 2-ри до 12-ти май данъкоплатците ще бъдат наглед "освободени" от работа за държавата, но практически това ще бъдат дни, които рано или късно ще трябва да бъдат отработени в полза на бюджета. Тези 11 дни на своеобразна почивка характеризират бюджетния дефицит за 2015 г., посочват от ИПИ.

Методологията за пресмятането на тази символична дата е сравнително проста - съпоставят се приходите в консолидирания бюджет на държавата (без помощите) спрямо БВП на страната. Взимат се приходите, а не разходите, тъй като именно те показват какво се изземва от гражданите и бизнеса през текущата годината. Помощите не се включват, тъй като те не идват директно от джобовете на българските данъкоплатци - основно това са европейски средства.

През 2015 г. българите ще изработят средно по 226 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП (заложен в бюджет за 2015 година). Следователно през текущата година са необходими 121 дни, за да се изработят предвидените над 27 млрд. лв. национални приходи в бюджета.

Дните за отработване се появяват заради заложения дефицит от близо 2,5 млрд. лв.

Данъчната тежест в България обаче е различна за отделните хора, като голямото бреме пада върху раменете на работещите българи, които изрядно плащат своите данъци - те плащат подоходни данъци, внасят осигуровки и потребяват повече, тоест пълнят хазната с ДДС и акцизи. За тези българи, които могат да бъдат определени като "средна класа", денят на свобода от правителството може да дойде дори през лятото. От друга страна, за българите, които не работят или просто работят "на сиво", денят на свобода от правителството идва много по-рано, отбелязват от ИПИ. И все пак, всеки български гражданин пълни хазната по един или друг начин.

Най-много дни през 2015 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС - 35 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни 19 дни. За осигуровките ще ни трябват 30 дни - 21 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци - за 7 дни. Други 8 дни ще работим, само за да си платим държавните и общински такси, са изчислили икономистите.

През последните години българският данъкоплатец няма особени поводи да се наслаждава на деня на свобода от правителството. През последните 5-6 години, тоест след настъпването на кризата през 2009 г., нито един данък в страната не е бил намален. Напротив, данъчната тежест се увеличава чрез въвеждане на нови данъци (като данък "лихва"), покачване на акцизи и нарастване на осигурителната тежест (чрез по-високи осигурителни прагове), отбелязват анализаторите.

На фона на тези новини държавата натрупа и големи дефицити и изгуби инвестиционния си кредитен рейтинг. Само за тази и предходната 2014 година държавата ще натрупа дефицити за близо 5,5 млрд. лв., което означава 25 дни за отработване,са изчислили анализаторите от Института за пазарна икономика.

Източник: БТА