Н.Зеленогорски:Това, че вицепремиер поема МВР означава, че има политическа воля за реформи в системата
Н.Зеленогорски:Това, че вицепремиер поема МВР означава, че има политическа воля за реформи в системата / dariknews.archive

"За нас Веселин Вучков беше един отличен министър, успя да сформира много добър екип и експертната му подготвеност е категорична. Тази оставка обаче така или иначе вече е факт, има и предложението вицепремиерът Румяна Бъчварова да поеме Министерството на вътрешните работи. За нас това, че вицепремиер поема МВР, означава, че има силна политическа воля реформите там да се случат."

Това заяви пред медиите в Плевен съпредседателят на Парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски във връзка с предложението Румяна Бъчварова да заеме мястото на подалия оставка министър на МВР Веселин Вучков. По думите му предложената за министър на вътрешните работи  Румяна Бъчварова има нужния капацитет, за да се справи със задачата. „Ние винаги сме ратували за това МВР да се управлява от министър, който има по-гражданско присъствие, а не присъствието на силовак. Силоваците в МВР в една демократична държава не са най-добрият атестат за нормалното й функциониране", коментира Зеленогорски. Той изрази надежда, че целият екип, сформиран от Вучков, ще остане и че Румяна Бъчварова ще бъде човекът, който ще гарантира и правата на българските граждани.

„Едно гражданско лице начело на силово министерство според нас, Реформаторския блок, би било изключително полезно и това е европейска практика", каза още Найден Зеленогорски.

Като най-важно за МВР сега съпредседателят на Парламентарната група на Реформаторския блок подчерта това да има силна политическа воля за реформи в МВР. "Аз твърдя, че г-жа Бъчварова има такава воля да се справи с реформите, и силно се надявам, че реформите ще продължат и дори ще бъдат ускорени", заяви Зеленогорски.

На въпрос какви са конкретните реформи, нужни в МВР, той посочи като една от основните намаляване на администрацията за сметка на увеличаване на полицаите "на терен". „В момента съотношението е горе-долу 3 към 1 - т.е. на трима униформени има по един администратор. Аз твърдя, че няма друга модерна държава в света, където на трима човека да има по един началник. Т.е. нужна е оптимизация на администрацията в МВР за сметка на това да има повече униформени служители, които да поемат ангажимент за спокойствието и сигурността на хората. За съжаление в момента нямаме достатъчно ефективно функциониращо МВР, което да гарантира сигурността на гражданите, особено в малките населени места", категоричен е Найден Зеленогорски.

"Ние искаме във всяко малко населено място да има полицай, и то не за два часа на денонощие, а за 24 часа", допълни той.