/ / iStock/Getty Images
Окръжният съд в Ловеч определи мярка за неотклонение "домашен арест" на 59-годишния Валентин Василев. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 18 октомври 2019 г., около 21.30 часа, в ловешкото село Лисец, умишлено е убил 41-годишния Борис Борисов, след като го прострелял в гърдите с пистолет.

На излизане от съда Василев бе посрещнат с аплодисменти от граждани, негови съселяни и познати, дошли да го подкрепят. Те са инициирали и подписка в негова защита, като до момента са събрани над две хиляди подписа, които ще внесат в съда при започване на делото срещу него.

Мъж загина, след като бе прострелян при скандал в Ловешко

Прокуратурата поиска най-тежката марка за неотклонение "задържане под стража". Съдът прие, че от събраните до момента писмени и гласни доказателства може да се направи извод за евентуална съпричастност на Василев в извършването на престъплението, за което е обвиняем, и за което се предвижда от 10 до 20 години лишаване от свобода.

Според мотивите на съда обаче не е налице втората предпоставка за искане на най-тежката мярка, а именно, че ще се укрие или извърши друго престъпление. Стана ясно, че не е осъждан, работи, има висше образование, семеен с 5-годишно дете, с положителни характеристични данни. Съдът взе под внимание факта, че след извършване на деянието, Василев сам се е обадил на органите на реда.

Съседски спор за силна музика завърши с убийство (ВИДЕО)

В съдебната зала той разказа как се е стигнало до убийството, което, според него, не е било умишлено, а при самозащита, тъй като е бил нападнат от пострадалия и семейството му, след молба да намалят силната музика. Разпитана бе и съпругата на обвиняемия Даниела Василева. Тя посочи пред медиите, че след инцидента е била заплашвана няколко пъти от семейството на Борисов. Кметът на село Лисец Пламен Върбановски заяви пред съда, че близките на потърпевшия живеят в селото от няколко месеца и срещу тях има много оплаквания от местните жители.

"Не съм застрелял нарочно човека, просто беше самоотбрана, той искаше да влезе в къщата при детето ми", заяви на излизане от съдебната зала Василев. "Дано излезе истината наяве. Аз не съм искал въобще да стрелям по него, те тръгнаха, има го на видеозапис, ще го видят разследващите. Нека оставим прокуратурата да си свърши работата. Не искам да давам оценки за никого", каза още той.

Окръжна прокуратура - Ловеч може да обжалва мярката за неотклонение в тридневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.
БТА