МВР не предвижда изграждане на бежански лагер в Телиш
МВР не предвижда изграждане на бежански лагер в Телиш / archive.dariknews

На първата си среща за 2014-та година с представителите на медиите, областният управител на Плевен Илиян Йончев съобщи, че в първите дни на Новата година с писмо до него и до кмета на село Телиш Нели Дакова, от дирекция "Координация и информационно-аналитична дейност" при Министерството на вътрешните работи са уведомили, че министерството не предвижда изграждането на бежански лагери в страната.

В писмото се казва: "Във връзка с декларация от участниците в протеста в село Телиш - община Червен бряг против изграждането на бежански лагер Ви информираме, че ръководството на министерството към момента не предвижда да бъдат преустройвани или изграждани нови центрове за настаняване на бежанци в страната".

Илиян Йончев коментира, че в началото на протестната кампания в село Телиш е имало съобщение от Националния кризисен щаб, че предстои изграждането на бежански лагер и сега всъщност се променя позицията.

"Ясно е, че няма решение на министерския съвет по темата, но това е още едно доказателство, че правителството и МВР няма да извършват каквито и да са действия за настаняване на бежанци", каза Йончев и допълни, че това е и доказателство, че е овладян притокът на чужденци в страната.

Той припомни, че проблемът с бежанците стои пред самия Европейски съюз и България в случая представлява една регионална "гореща зона", но при сегашната ситуация и при наличието на това писмо, това би трябвало да донесе повече спокойствие у хората.