la tuna
la tuna / la tuna
Музикално пътуване по цялата територия на Испания и Южна Америка ще покажат гостите от ЛаТуна, които този петък гостуват в Плевен - първият град от турнето на испанската група Ла Туна от Алкала де Енарес – родното място на писателя Мигел де Сервантес.

Тази вечер испанският ансамбъл „Ла Туна“ от университета от Алкала де Енарес, ще има съвместна изява в центъра на Плевен заедно със Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ и Общински хор „Гена Димитрова“.

Събитието ще започне със серенада на площад „Стефан Стамболов“ в 20:00 часа, а от 20:30 ч. е началото на концерта на централния площад „Възраждане“.    

„Ла Туна“ има петвековна история. Създадена е от студенти от скромен произход и без ресурси, които използват музиката като начин да получат порция супа в хановете. Алкала де Енарес е градът на писателя Мигел де Сервантес и е автономна област на испанската столица Мадрид.

Днес ансамбълът „Ла Туна“ има основна роля в събитията в университета и града, а сред основните му цели е да поддържа вековната традиция чрез музиката и особено чрез популярния фолклор.

Плевен е първият град у нас, в който ще се представи „Ла Туна“ по време на лятното си турне - 2017. След това артистите ще покажат своето изкуство в Бургас, Пловдив и в София.