Момиченце на 26 дни е прието с морбили
Момиченце на 26 дни е прието с морбили / Дарик Плевен

Момиченце на 26 дни е прието вчера с морбили в Клиниката по инфекциозни болести при УМБАЛ "Д-р Г. Странски" Плевен, информира началникът на структурата проф. д-р Пенка Илиева. Детето е с инициали И. К. С. и е от село Горник. За изминалите 24 часа - до тази сутрин, в Клиниката са приети общо 8 пациенти с морбили, като всички те са от ромски произход. Най-възрастният е на 27 години и е от село Дисевица.

От началото на годината до сега в Клиниката по инфекциозни болести са лекувани 112 пациенти с морбили, някои от тях са жители на населени места извън Плевенска област. Общо 93 са случаите на заболели от морбили в областта от януари до сега, уточни д-р Бонеслав Бонев от РИОКОЗ Плевен. 91 са лицата от малцинствен произход, другите двама са медицински работници, заболяването е регистрирано в 20 населени места.

Най-много са случаите в Плевен - 30, в Гулянци са 15, в Бъркач - 12. Близо 10% от заболелите от морбили не са били имунизирани, а за да се изгради ефективен имунитет трябва да се приемат две дози ваксина, уточни още д-р Бонев. За първите три седмици на март, когато стартира имунизационната кампания срещу морбили, служителите на РИОКОЗ са обхванали 1002 лица на възраст от 13 месеца до 20 години. 385 са имунизираните в село Буковлък, 131 в Петърница, 115 в Търнене, 114 в Долни Дъбник, 97 в Дисевица.