Мокро хоро за Ивановден извиха в Реселец
Мокро хоро за Ивановден извиха в Реселец / netinfo

С традиционния ритуал “Пренасяне през реката за  здраве и берекет” и гости депутати посрещнаха Ивановден жителите на плевенското село Реселец.

 

В празненството се включиха всички 1 300 жители на Реселец, начело с кмета Петко Христов. Гости на празника бяха народните представители от НДСВ проф. Анелия Мингова и Марина Дикова.

 

Непосредствено преди ритуала проф. Мингова призова реселчани да се включат в националната кампания в подкрепа на медиците ни в Либия и заедно с представители на Дарик радио и в-к Стандарт раздаде трикольорните лентички с надпис “Не сте сами”. След това стотици хора бяха пренесени през река Ръчена от местни здравеняци за здраве и берекет и извиха мокро хоро по средата на реката.

 

Този ритуал съществува в селото повече от век и се прави на Ивановден, защото всеки десети жител на Реселец носи името Иван или Иванка. Най-малката Иванка е само на година и половина и вече за втори път минава през реката. Най-възрастната именичка е баба Иванка, която за 90-ти път участва в ритуала.

 

По време на празника проф. Мингова връчи на директора на местното училище различни карти на България, чрез които децата ще обогатят познанията си за фауната на територията на страната, за географските и туристическите обекти у нас. Инициативата е по повод влизането на България в Европейския съюз.