Мним служител на ТЕЛК опита телефонна измама
Мним служител на ТЕЛК опита телефонна измама / archive.dariknews

На 12 декември 2013 г. в 15:35 часа на тел.112 е получен сигнал от 33-годишен от град Левски, че неизвестен мъж се е представил в телефонен разговор за служител на "ТЕЛК" и е поискал от 57-годишния му баща пари, за да го уреди с решение от "ТЕЛК".

Непознатият определил среща пред болницата в Левски като не определил точна сума, а казал "Донеси пари!".
На място е изпратен автопатрул и е установен измамника - 54-годишен от село Камено поле, област Враца. Мъжът е направил пълни самопризнания. Привлечен е и е разпитан като обвиняем.
По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.209, ал.1, във връзка с чл.18, ал.1 от НК. Уведомен е дежурен прокурор.

От полицията отново припомнят на гражданите на областта, че преди големите християнски празници се констатира масова атака на телефонни измамници. Анализът показва, че има увеличение и на опитите, и на извършените престъпления.
Телефонните измамници са изключително изобретателни, с тренирани психологически умения, като по време на телефонния разговор се ориентират за възрастта на набелязаните жертви и се възползват от първоначалния шок от споделената информация, за да ги манипулират. Използват различни сценарии - измамниците искат пари от възрастни хора за лечение на децата им. Съобщават, че синът или дъщерята на събеседника са претърпели катастрофа, налага се лечение и спешно трябват пари. Мошениците проточват разговора по телефона до момента, в който пристигне посредник да прибере сумата. Целта е жертвата да не може да се свърже с близките си или да позвъни на тел.112.

Съветваме гражданите, ако им бъде отправена подобна "оферта", да не се доверяват само на телефонно обаждане. Да търсят обратна връзка с близките си, да се свържат с други общи познати и роднини. В никакъв случай да не предават пари. Да не споделят каквато и да било конфиденциална информация или да предават документи на обаждащи се без установена със сигурност самоличност.