Млади възрожденци дискутираха, необходими ли са будители днес
Млади възрожденци дискутираха, необходими ли са будители днес / obshtina.pleven

По съвместна инициатива на Община Плевен и Общобългарския комитет „Васил Левски", по повод първия учебен ден се състоя кръгла маса на тема „Нужни ли са ни народни будители днес?" с участието на членовете на клубове "Млад възрожденец" и техните ръководители, информираха от пресцентъра на Община Плевен. Форумът се проведе под патронажа на Председателя на Народното събрание Цецка Цачева и със специалното участие на акад. Антон Дончев.

В кръглата маса участваха и народният представител Владислав Николов, областният управител Ралица Добрева, кметът проф. д-р Димитър Стойков, Васил Василев - председател на Общобългарския комитет „Васил Левски", социологът Антоний Гълъбов, почетният председател на Националния туристически поход „По стъпките на Апостола" Плевен-Карлово Васил Копчев.

Млади възрожденци дискутираха необходими ли са будители днес
netinfo

"Патриотизмът и демокрацията изискват упоритост, последователност и всекидневни усилия. Те се възпитават от най-ранна детска и ученическа възраст, те трябва да са приоритет на семейството, училището, на обществото ни като цяло. Не е достатъчно да кажем, че сме българи и подкрепяме демокрацията, а след това да живеем само според собствената си изгода...България има нужда от всички нас, днес, тук и сега", каза в обръщението си Председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

"15 септември би могъл да бъде наречен празник на очилата. Ние всички не си даваме сметка, но гледаме всъщност света с очила, с очилата на нашето познание за света", с тези думи се обърна към участниците в кръглата маса акад. Антон Дончев. "Нашето училище, вашите учители ви дават очилата, с които вие точно и ясно да видите света. Трагедия е, ако ви се дават лоши очила, ако диоптрите не отговарят на вашето късогледство или далекогледство. И всички ние носим огромната отговорност тези очила да бъдат чисти и точни", добави още акад. Дончев. Той призова младежите да почистват всеки ден своите очила с нови знания.

Г-жа Цецка Цачева обяви и новата инициатива на Общобългарския комитет „Васил Левски" - конкурс за есе на тема „Моите народни будители", посветен на 1 ноември - Деня на народните будители. Желаещите да участват могат да изпращат творбите си на електронния адрес на Общобългарския комитет „Васил Левски". Те ще бъдат оценявани от жури с участието на акад. Антон Дончев. Авторите на 50-те най-добри есета ще бъдат специални гости на Председателя на Народното събрание на 02 ноември.

Млади възрожденци дискутираха необходими ли са будители днес
netinfo

В последвалата дискусия се чуха редица мнения на младите участници, обединени от общото виждане, че будителската искра трябва винаги да е жива, защото тя съхранява национaлния дух и достойнство, традициите, паметта за миналото и е символ на българщината.