Млади хора обикаляха Деветашкото плато с велосипед и палатка
Млади хора обикаляха Деветашкото плато с велосипед и палатка / Снимки: Сдружение Деветашко плато

Лятно училище „С велосипед и палатка по Деветашкото плато" се проведе в района на Ловеч, Горско Сливово и Севлиево, съобщиха от сдружението „Деветашко плато". Лагерът бе реализиран по проекта „Прозорец към света", финансиран от Норвежката програма за развитие.

Седемдневната програма е включвала разнообразни спортни, опознавателни и занимателни дейности за участниците. Те са посетили интересни места в деветте села от Деветашкото плато. Имали са възможността да влязат с въжета в тайнствени пещери, изкачвали са се край приказни водопади, карали са велосипеди по горски пътища. Най-инетересното е това, че учехме история от останките от древни крепости и църкви (село Крамолин), география - наблюдавайки Стара планина и Дунавската равнина от погледните места на Чуката (село Брестово) и Каньона (село Кърпачево), и биология - откривайки билки, буболечки и птици, разказаха участниците. Те са останали възхитени от величието на Деветашка пещера, разгледали са и Къкринското ханче.

Местността Гарваница до село Горско Сливово, където участниците в летния лагер са направили първия си бивак, се оказала гостоприемна за четиридневния престой на учениците. Според тях тук има всички условия за къмпингуване. А в местността Белото Камъне край Агатово, където децата са бивакували през останалите три дни, лично кметът на община Севлиево посрещнал групата.

Млади хора обикаляха Деветашкото плато с велосипед и палатка
netinfo

Основната идея бе да се разработи и тества такъв маршрут, стимулиращ положителното отношение на младежите към природата, и да се развиват традиции за отдих и обучение на открито, които са все още нови за региона и за страната. Опитът на Норвегия в тази насока е над стогодишен и техните примери и подкрепа са безценни, смятат от сдружение „Деветашко плато". Идеята е през следващите години провеждането на летни училища да стане желано и достъпно приключение за повече деца от трите общини - Ловеч, Летница и Севлиево, и от цялата страна. От неправителствената организация смятат, че летните лагери са един нестандартен начин младите хора да се докоснат до красотата и величието на българската природа и история.