Telish graphiti
Telish graphiti / Zornica Nedqlkova
„Галерия в селото“ е името на проекта, който беше осъществен в летните дни тази година в село Телиш - община Червен бряг. Това се случва в днешно време, когато в България някак си сме поставили селото някъде далече от нас, забравили, че то всъщност е коренът...

„Идеята беше да се направи нашето шарено село още по-шарено и да се покаже, че в селата все още има млади, мислещи и действащи деца и младежи“, сподели за Дарик единият от участниците в проекта Зорница Найденова.

Telish graphiti
Zornica Najdenova

В знак на обич към селото си, младите хора направили няколко „картини“ на видни места в село Телиш, като всяка една от тях си има своята история  и идея, за да бъде създадена. “За нас селото е ключова част от живота ни и именно това е идеята на този графит”, добави Зорница.

Telish graphiti
Zornica Najdenova

„Идеята за най-големия графит дойде, точно когато бяхме позациклили. Бяхме избрали мястото и знаехме, че трябва да е нещо значимо. Писахме на доста приятели с въпроса: "За какво се сещаш, когато чуеш Телиш...село?, и какъв е отговорът за вас". От всички получихме почти еднакви отговори - баба и дядо, спомени, семейството, „душата ми“. 

Telish graphiti
Zornica Najdenova

"Това е селото - мястото, където мирише на топла питка с масло и където не ни интересуваха компютри, защото имахме пръчки, дървени лъкове, скачане на въже и си ожулвахме коленете докато се катерехме по дърветата“.

Така се ражда и идеята да се съберат всички тези спомени на едно място. Нейни автори са Зорница Найденова и Нели Иванова. Малко по-късно те привличат за каузата Кристоф Херментин – един невероятен приятел и пианист, както го определят самите те. В процеса на рисуването се включват и деца, за които рисуването със спрей е било много интересно.

Telish graphiti
Zornica Najdenova

„Огромна благодарност искам да изкажа на родителите и брат си и на цялото ми семейство за подкрепата,  на Мирослав Иванов за скелето, без което нямаше да се получат нещата. На кметицата на селото - Нели Дакова, на Петя Митрашкова, която помогна още в зародиш с идеята. Има много хора,  които ни подкрепиха и на които съм безкрайно благодарна“, сподели Зорница Найденова, която е вече бивша възпитаничка на ДФСГ“Интелект“ в Плевен и сега се готви усилено за кандидатстудентски изпити.

От идея към изпълнение и реалност.  От скица към рисунка. Така се получи това,  което искахме - да накараме хората да се усмихнат.  Успяхме да осъществим идеята си благодарение на конкурса Art of the street, веригата магазини „На тъмно“ и „Montana“, за което сме им безкрайно благодарни.

Telish graphiti
Zornica Najdenova

Telish graphiti
Zornica Najdenova

Telish graphiti
Zornica Najdenova

 

Telish graphiti
Zornica Najdenova