panihida
panihida / dariknews.bg
Панихида по повод 137 години от гибелта на руския император Александър II, останал в историята като Цар Освободител, беше отслужена днес в Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец” от плевенския митрополит Игнатий и свещеници от храмовете в града.

panihida
dariknews.bg

На събитието присъстваха директорът на Военноисторически музей – Емилия Зорнишка, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, заместник-кметовете на Община Плевен Иван Кюлджийски и Тодор Еленков, представители на военните формирования в Плевен, Дружеството на военнопострадали и военноинвалиди, на Военния клуб и граждани.

1
dariknews.bg

По време на събитието, Общински хор „Гена Димитрова” изпълни църковни песнопения под диригентството на Анелия Дечева.

hor
dariknews.bg

На 1 март 1881 г. привържениците на революционната организация „Народна воля” организират пореден седми опит за покушение срещу Александър II. В този ден Императорът посещава военен парад, а след това потегля към Манежа. 19-годишният Рисаков хвърля бомба, която избива много хора от ескорта на монарха, но той остава невредим. Александър ІІ слиза от каретата и тогава от тълпата излиза студентът Игнатий Гриневицкий, който хвърля втора бомба. Тя разкъсва тялото на Императора и поразява смъртоносно самия атентатор.

panihida
dariknews.bg

Първата тържествена панихида в памет на загиналия Цар Освободител Александър ІІ е отслужена на 30 август 1881 г. в София в присъствието на Княз Александър І Батенберг. По политически причини след 1944 г. тази традиция е прекъсната. Община Плевен и Дирекция „Военноисторически музеи” я възстановяват през 2000 г.

panihida
dariknews.bg

panihida
dariknews.bg

hor
dariknews.bg

1
dariknews.bg