Министърът на земеделието обеща строги санкции за производителите на фалшиви месни продукти
Министърът на земеделието обеща строги санкции за производителите на фалшиви месни продукти / sxc.hu

Респектиращи мерки за нарушителите на влизащият от 1 август стандарт, по който ще се правят кебапчета, кюфтета и още седем продукта от месо, обеща земеделският министър Мирослав Найденов, по време на посещението си в Плевен днес.

Според него контролът на продуктите от месо също ще е на ниво и Националната ветеринарно-медицинска служба разполага с достатъчен ресурс, който да го осъществява. По думите на министър Найденов за качеството "ще се следи от обора до масата", а не само в лабораториите. Осъществяването на контрол няма да е толкова лесно както при млечните продукти защото тук асортимента е по-голям и суровините са по различни, каза той и допълни.

"Няма да можем да сложим по един ветеринарен инспектор на всеки щанд , т.е. разчитаме и като цяло производителите са задължени и те подписват декларация, че спазват самоконтрол. Така, че започваме от самоконтрол , а този който го хванем ще бъдем достатъчно рестриктивни, за да откажем следващите, които желаят да правят евентуално фалшификации и да злоупотребяват със средствата и със здравето на потребителите, обясни Мирослав Найденов

Земеделският министър заяви, че е оптимист за работата на новосъздадената Агенция за безопасност на храните, която ще следи за качеството на продуктите. Според него все от някъде трябва да се започне със слагането на нещата в ред и така ще са доволни и производителите, които ще предлагат качествени продукти и потребителите, които ще ги консумират.