/ БГНЕС, архив
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов участва днес в церемония по въвеждане в експлоатация на тренажор/симулатор на самолет „Пилатус“ РС - 9М във Военновъздушната учебна база (ВВУБ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия.

Това е една придобивка за авиационния факултет и бъдещото Висше военновъздушно училище, заяви Каракачанов. Той уточни, че това е част от програмата на МО да поддържа авиацията, особено там, където се обучават младите пилоти. Министърът каза, че тренажорът струва 6 млн. лв. и е част от пакета, който е бил заплатен за поддръжка и ремонт на няколко от самолетите. За пръв път имаме подобен тренажор и той ще спестява много средства от реалното летене, допълни вицепремиерът. Един начинаещ пилот може да започне да се обучава не само на теория, а чрез цялата тази система за обучение може много по-бързо за усвоява знанията и да оттренира излитане, приземяване, различни ситуации, възникнали по всяко време в различни части на деня и нощта.

Каракачанов поясни, че в базата данни на системата са всички летища в България и един млад курсант в Долна Митрополия може да тренира кацане и излитане от което да е летище на България при различни атмосферни условия. Много полезна система, изтъкна Каракачанов.
Той изтъкна, че в договора за Ф-16 има цяла система от тренажори, чрез които много по-комплексно бъдещите пилоти на Ф-16 ще бъдат обучавани. По думите му те ще дойдат след три години заедно с първият самолет.

Тренажорът/симулатор на полетни и навигационни процедури е изграден от компанията „Пилатус“ в сътрудничество с италианската компания „Елит“. Системата се състои от пълноразмерен макет на кабината на самолета с реално и функционално оборудване. Математическият модел позволява изпълнението на всички фигури от сложния и висш пилотаж. Визуалната база данни позволява симулация на полети денем и нощем и задаване на различни параметри на метеорологичните елементи като вятър, полетна видимост, метеорологични явления, посочиха експерти.

Вицепремиерът поздрави състава на базата и факултет „Авиационен“ по случай предстоящия празник. Събитията в базата днес са част от поредицата мероприятия, посветени на празника на авиацията и Военновъздушните сили 16 октомври и 107-ата годишнина от провеждането на първия боен полет.

В учебната база е организирана благотворителна фотоизложба в подкрепа на децата на загинали военнослужещи от ВВС.