val4ev
val4ev / dariknews.archive
„Много са предизвикателствата пред системата на образованието, но основният фактор остават учителите и Министерството на образованието и науката е заложило на тях с цел да привлече повече млади хора, за да мотивира по този начин подрастващите. Това каза по време на среща с журналисти в Плевен министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

В първия ден от посещението си в Плевен министърът участва в голяма работна среща с директори на училища и детски градини от Плевен и областта.

val4ev
dariknews.archive

Той отбеляза проблема с компенсирането на общия недостиг на специалисти в областта на образованието и подчерта, че са нужни повече ученици в технически, професионални гимназии - в профили, свързани с науката и техниката, технологиите, природните и математическите науки.

Според него точно там се очертава най-големият недостиг на пазара на труда.

Министър Вълчев посочи конкретни факти и тенденции относно средната възраст на специалистите в системата, както и определени специалности в обучението, които са важни за състоянието на пазара на труда, но към които интересът е определено слаб.

Красимир Вълчев се спря и на ролята на новите учебни програми като отбеляза значението на подготовката на самите преподаватели за новия подход в учебните програми.
По време на срещата с медиите, образователният министър каза, че учителските заплати ще бъдат поетапно увеличавани до 2021 година, докато нараснат двойно. Той подчерта, че основната цел на увеличаването на учителските възнаграждения е да се привлекат млади, добре подготвени кадри в училищата.