Министър Таня Андреева: След 10 г. ще видим резулатата от направеното
Министър Таня Андреева: След 10 г. ще видим резулатата от направеното / obl.admin.lovech

Всичко, което правим сега, ще има резултат след 10 години, прогнозира министърът на здравеопазването в Троян. Таня Андреева обсъди наболели проблеми в здравеопазването при посещението си в планинския град този понеделник.

Националната здравна карта, нови методи за допълнително финансиране за болниците, обслужващи трудно достъпните места, както и максимално усвояване на еврофондовете през следващия програмен период бяха сред актуалните въпроси, коментирани по време на посещението на министъра на здравеопазването.

Министър Андреева отбеляза впечатленията си от добрата база и апаратура, както и от екипа от специалисти на общинската болница в Троян. Тя сподели, че колкото повече работи една болница, толкова повече задлъжнява.

"Изработване на методи за допълнително финансиране на болничните заведения, обслужващи труднодостъпните места, както и изграждане на схема от лекарска необходимост по райони според критерии, приети и работещи в редица страни от Европейския съюз са част от мерките, по които работи правителството за справяне с проблемите в здравеопазването", информира министърът на здравеопазването.

Така ще се отчете заболеваемостта по райони, броят на населението, отдалечеността от населеното място, както и времетраенето при достигане на долекарска помощ при нужда. Болниците и съответно отделенията, където се работи и има достатъчно пациенти, няма да бъдат размествани.

Областният управител на Ловеч Милко Недялков акцентира, както върху проблемите, които създава участието на общините в окръжната болница МБАЛ „Д-р П. Стоянов"-Ловеч, така и върху структурите на общинските болници.

В бюджета за следващата година ще бъде обърнато специално внимание на общинските болници, каза Таня Андреева. Специалисти от бранша дискутираха по време на срещата застаряващата колегия на лекарите, затрудненията при работата на трудовите експертни комисии и методиката за ТЕЛК.

Министър Таня Андреева След 10 г ще видим резулатата от направеното
netinfo

Д-р Андреева добави, че от правителството предвиждат още подпомагане при специализация и програми за допълнително финансиране на младите лекари, като в това число попадат и стоматолозите. До края на годината се предвижда повишаване на заплатите при психиатричната помощ. Заложени са и средства за финансиране на малките болнични заведения, като всички те в момента разписват оздравителни планове съобщи министърът на здравеопазването.

На срещата присъстваха областният управител на Ловеч Милко Недялков, зам.-областният управител на Ловеч Цецка Димитрова, кметът на Троян Донка Михайлова, директорът на МБАЛ „Д-р Стоев-Шварц"-Троян д-р Пенко Бамбов, директорът на РЗОК д-р Венета Иванова и директорът на РЗИ д-р Цветолюба Тинкова.