Министър Греков откри Пчеларство - Плевен 2014
Министър Греков откри Пчеларство - Плевен 2014 / archive.dariknews

На 7 февруари в Търговски център "Плевен" беше открито поредното международно изложение - договаряне "Пчеларство - Плевен 2014", организирано от "Партнерс експо"ООД, Областния пчеларски съюз и всички браншови пчеларски организации в страната.. Международното изложение-договаряне "Пчеларство - Плевен 2014" беше открито от министъра на земеделието Димитър Греков, евродепутатът Мария Габриел, областният управител на Плевен Илиян Йончев и зам.-кметът на Плевен Стефан Петков.

Министър Греков откри "Пчеларство  Плевен 2014"
netinfo

"Пчеларството ангажира голям брой хора у нас и аз много добре съм запознат с нуждата от финансовото му подпомагане", каза земеделският министър Димитър Греков при откриването на "Пчеларство - Плевен 2014". Той отбеляза, че в периода 2011 - 2013 г по всички мерки от Националната програма по пчеларство, българските пчелари са получили финансова помощ от 15 860 000 лева.

Министър Греков откри "Пчеларство  Плевен 2014"
netinfo

Само за 2013 г в сектора са били заделени близо 6 млн лева. "Това е най-големият финансов ресурс за двата периода при постигнат най-голям процент на усвояемост от близо 90% на определения за годината бюджет".

Министърът посочи, че е необходим пряк диалог с браншовите пчеларски организации, с чието активно участие е изработена и одобрена от Европейската комисия нова, тригодишна Програма по пчеларство в България, по която определеният годишен бюджет за страната е 4,4 млн.

Министър Греков откри "Пчеларство  Плевен 2014"
netinfo

"С новата програма отговаряме на множеството постъпили искания на пчеларите за прецизиране на реда и приема на заявления", каза министър Греков и допълни, че приетите заявления за финансиране до крайния срок, който беше 21 януари са над 1800. Той изрази надежда с направените промени да се улесни кандидатстването по отделните мерки, при което се очаква повишена активност у пчеларите за максимална усвояемост на осигурения финансов ресурс.

Накрая министърът поздрави пчеларите с настъпващиа празник "Свети Харалампи" и им пожела здраве и пълни кошери с мед.

Традиционно, Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев" изнесе богата и темпераментна програма.

Министър Греков откри "Пчеларство  Плевен 2014"
netinfo

"Пчеларство - Плевен 2014" се провежда под патронажа на Министерството на земеделието и на областния управител на Плевен. На откриването му присъстваха зам.-областните управители, председателят на ОбС-Плевен Дарин Ангелов, главният секретар на Областна администрация Емил Димитров и стотици граждани.