Министри пристигат за откриването на Клиниките по инфекциозни болести и хематология в Плевен
Министри пристигат за откриването на Клиниките по инфекциозни болести и хематология в Плевен / netinfo

Министър-председателят Сергей Станишев, министърът на вътрешните работи Румен Петков и министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски ще присъстват на откриването на Клиниките по инфекциозни болести и хематология в Плевен на 15 октомври.

Двете болнични звена са преместени в изцяло ремонтираната сграда на бившата Акушерска клиника. Основният ремонт на сградата е направен със средства на Министерство на здравеопазването, което е предоставило на Университетската болница 2 000 000 лева за ремонт и оборудване.

В клиниката по инфекциозни болести се лекуват тежко болни от Централна Северна България. През нея, в зависимост от заболеваемостта, преминават годишно между 400 и 800 болни.Структуриран е и четвъртият в страната сектор за лечение на пациенти с ХИВ/ СПИН.

Клиниката по хематология оказва консултативна помощ на болниците в Плевенска, Ловешка, Габровска и Великотърновска област.

И в двете клиники е разгърната изключително успешна научна и изследователска дейност. Като база за обучение на Медицинския университет – Плевен през клиниките са преминали 4 100 български студенти по медицина и 638 чуждестранни, обучавани са и 7 676 медицински сестри.

Успешно е проведено и следдипломно обучение на десетки млади лекари, които се реализират в страната и чужбина.

За откриването са поканени още депутати, областта и местна управа, директорите на НЗОК, РЗОК, на Университетските болници в страната и болниците от региона, ръководството на Медицински университет – Плевен, на Областна дирекция полиция и др.