Милко Недялков и БЧК - Ловеч  подпомогнаха пострадало в ПТП дете
Милко Недялков и БЧК - Ловеч подпомогнаха пострадало в ПТП дете / archive.dariknews

В присъствието на областния управител на Ловеч Милко Недялков и зам.-областния управител Цецка Димитрова финансова подкрепа от Фонда за подпомагане на деца, пострадали при пътно-транспортни произшествия към БЧК получи семейството на Цветомир Тодоров от Луковит. 10-годишното момче е пострадало при пътна злополука на 20 януари т. г.

Милко Недялков и БЧК  Ловеч  подпомогнаха пострадало в ПТП дете
netinfo

Задачата на тези среща е преди всичко да апелираме към обществеността и към тези, които са отговорни да има по-малко ПТП с деца, да бъдем по-внимателни и не само кампанийно да спазваме инструкциите, а ежедневно, особено край учебните заведения, край местата, където играят децата, да бъдем по-внимателни когато шофираме и когато на улицата всеки момент могат да излязат палавници, чието съзнание е ангажирано със съвсем други неща. Важно е да направим и достатъчно превантивна работа малчуганите да знаят повече за правилата за движение по улиците и пътищата, да бъдат по-осторожни, когато пресичат и играят близо до тях и да се научат да бъдат пълноправни участници в движението, каза при откриването на срещата на срещата Милко Недялков.

Фондът на БЧК е създаден през 2005 г. по повод 1 юни - Международния ден на детето. Тогава много институции, съпричастни в проблемите на пътния травматизъм обединяват усилия си, за да подкрепят пострадалите невръстни участници в движението по пътищата. Основната цел е провеждането на фондонабирателни кампании за осигуряване на финансови средства за лечение и рехабилитация на деца, които вследствие на пътни произшествия са получили различна степен на увреждания, обясни директорът на ОС на БЧК в Ловеч Цветомира Георгиева. Тя подчерта, че на областно ниво отлично си сътрудничат със Съюза на българските автомобилисти и Сектор „Пътна полиция".

На срещата присъства Светослав Шишийски, началник-група в „Пътна полиция", който изнесе данни за станалите ПТП-та в областта от началото на годината.88 тежки ПТП-та, при които има 4 загинали и 138 ранени, са се случили в област Ловеч за първите шест месеца на 2013 г. 20 отранените са деца, като 13 от тях са пътници, 5 пешеходци и 2 водачи. С цел опадване живота и здравето на децата и тази година се провежда акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя". Предоставени са пректически препоръки към водачите на МПС, децата и родителите им. Контролната дейност на служителите е насочена към рискови кръстовища и пешеходни пътеки, ползваемостта на обезопасителните колани и системите за обезопасяване на деца.

Милко Недялков и БЧК  Ловеч  подпомогнаха пострадало в ПТП дете
netinfo

По думите на Шишийски са проведени беседи в училищата и са разяснени правилата за движение на велосипедистите, както и условията за придобиване на правоспособност. В хода на кампанията „Безопасност и на две колела" се осъществява засилен контрол по отношение управлението на мотоциклети и мотопеди от неправоспособни водачи.

В срещата участва и Валя Янкова, зам.-председател на СБА, която акцентира върху обучението на водачите като подчерта, че опазването на живота на пешеходците е един от основните елементи при провеждането на курсове, както и обучението на бъдещите шофьори в оказването на първа медицински помощ.
Освен паричната помощ от 500 лв, Цецко получи и подаръци от БЧК, както и обучителни материали как да се пази на пътя. Той пожела щастливо лято на децата и апелира да бъдат внимателни.
Майката на момчето Веселка Манева благодари за подкрепата.