Местните власти и УМБАЛ оглавиха кампания за набиране на кръв
Местните власти и УМБАЛ оглавиха кампания за набиране на кръв / dariknews.bg

Директорът на Районния център по трансфузионна хематология в Плевен, д-р Лако Лаков обяви недостиг на най-популярните кръвни групи нулева и група А.

"Действително в последните месеци се отчита проблем с кръводаряването и това налага редуцирането на броя на плановите операции в УМБАЛ „Д-р Георги Странски", като част от тях се отлагат", коментира изпълнителният директор на Университетската болница д-р Наташа Манева. Тя призова всички здрави граждани да дарят кръв и спасят човешки живот.

Близо 12 000 операции се извършват годишно във второто по големина лечебно заведение в страната. Кръв е необходима и за лечение на хематологично и онкоболните. "49% от лечебната дейност на болницата е по спешност и ако част от плановите операции могат да се отложат, при спешните това е невъзможно", допълни д-р Манева.
Кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков и областният управител Иван Новкиришки апелираха към гражданите да дарят кръв.

Като хирург, проф. Стойков подчерта изключителните мерки за съхраняване на всяка капка от живителната течност в процеса на лечение с осигуряване на скъпи кръвоспиращи препарати и оперативни интервенции. Но нищо не може да замени нуждата от кръв, а даряването е напълно безвредно, подчерта плевенският градоначалник. Единственият източник на безопасна за здравето на пациента кръв е Районният център по трансфузионна хематология.

Проблемът с недостига на кръв засяга цялата страна, затова не може да се поиска съдействие от друг район, уточни д-р Лаков. Той призова всички здрави граждани от 18 до 65 години да се отзоват и дарявайки кръв да помогнат на нуждаещите се.
Желаещите да се включат в благородната инициатива могат да направят това всеки делничен ден от 8:00 до 18:30 часа в Районния център по трансфузионна хематология в Плевен.