Медиците в Плевен се включиха в протеста
Медиците в Плевен се включиха в протеста / archive.dariknews

По решение не Събора на БЛС, проведен преди около две седмици е било взето решение за лекарски протест на 8 ноември, но поради по- бързите действия в "Пирогов", Пловдив и колегите от Варна, лекарите от униветситетската болница "Д-р Г. Странски" в Плевен в знак на солидарност протестираха на 1 ноември пред болницата в Плевен.

Д-р Грозев - председател на Управителния съвет на Районната лекарска комисия в Плевен обясни, че в протеста в Плевен не са включени специфични изисквания и изрази мнение, че наистина не е нормално да се финансира дейността на болниците за последните месеци от годината с 80% от заработеното от здравните заведения.
Той коментира, че това води до неадекватна възможност да се отреагира на нуждите на пациентите. Д-р Грозев подчерта, че протестът не е насочен към искане за материалното благосъстояние на българскиа лекар.
"Обратно - нашата болница има средства, с които може да бъде обезпечен фонд работна заплата и ние нямаме нито лев просрочване, но при тази ситуация съществува риск в следващите месеци това да се случи".

Той поясни, че основното искане на лекарите е да получат 100% това, което са заработили за септември, както и за оставащите месеци до края на годината, т.е. да не се допуска плащане на дейността на болницата за 2013 г. с бюджета за 2014 г.
Според д-р Грозев най-разумно би било да се актуализира бюджета на касата и по този начин за 2013 г. да се приключи на нула.
След 8 ноември се очаква управителят на Националния съвет на БЛС да вземе решение, за което ще бъде информирана цялата колегия и работещите в системата на болничното здравеопазване.

Д-р Грозев още веднъж посочи, че това за сега са само предупредителни мерки. "Ние не протестираме срещу НЗОК, а срещу решението на Надзорния съвет на касата - респективно от правителстворто за плащане на 80% от заработката за месец септември", каза д-р Грозев и изрази учудване "дали здравеоразването е най-цъфтящо, че точно от него правителството е решило да вземе тези 20% от заработени и признати от казата дейности", подчерта той.