Медицинският университет посреща 360 първокурсници
Медицинският университет посреща 360 първокурсници / dariknews.archive

След успешна кандидатстудентска кампания Медицинският университет в Плевен попълни след трето класиране всички места за обучение по държавна поръчка за специалностите на трите факултета и Медицинския колеж. За шеста поредна година висшето училище обяви и прием платено обучение в специалност медицина и за бакалавърските специалности. Така за академичната 2015/2016 година Висшето училище ще посрещне общо 360 първокурсници редовно обучение по държавна поръчка и срещу заплащане. Тържественото откриване на академичната 2015/2016 година ще се състои на 14 септември, понеделник, от 10:00 ч. в аудиториум „Магнум" на Втора клинична база, обявиха от Университета.

Новоприетите медици са общо 129, от които 90 са български граждани по държавна поръчка, 7 чуждестранни граждани с българско самосъзнание от Молдова, Украйна, Сърбия и Македония, приети от Министерството на образованието по Постановление на Министерски съвет, и 32 български студенти, приети медицина срещу заплащане.

Общият брой студенти, приети за обучение след средно образование във всичките 8 бакалавърски специалности на факултетите „Здравни грижи", „Обществено здраве" и Медицинския колеж, е 231. От тях 7 първокурсници са записани в платен курс на обучение по специалностите „Медицинска сестра", „Медицинска рехабилитация и ерготерапия" и „Помощник-фармацевт", обявиха от вуза.

В Медицинския университет продължава приема на документи на кандидати, след завършена степен на висше образование за магистърската програма „Обществено здраве и здравен мениджмънт", задочно обучение. За новата учебна година във факултет „Обществено здраве" са приети 66 студенти в задочна форма на обучение по бакалавърската и магистърската програма на специалност "Управление на здравните грижи".
Веднага след тържественото откриване на академичната година на 14 септември, в 13:00 часа ще започнат и първите учебни занятия.