Масови проверки за употреба на алкохол и наркотици провеждат от МВР
Масови проверки за употреба на алкохол и наркотици провеждат от МВР / archive.dariknews

За времето от 9 до 15 декември 2013 година ще се проведе специализирана полицейска операция във връзка с поетите ангажименти за участие в организираните от TISPOL инициативи за установяване употребата на алкохол и упойващи вещества от водачите на МПС, съобщиха от ОД на МВР-Плевен.

Осъзнаването на последствията, които биха предизвикали водачите, управлявайки МПС след употреба на алкохол, както и осъзнаването от полицейските служители, че всеки водач употребил алкохол не трябва да бъде допускан в пътното движение и трябва да бъде санкциониран, ще окаже положително въздействие за подобряване на пътната обстановка в страната.

От ръководството на TISPOL е отчетено, че голяма част от тежките инциденти по пътищата на Европа с голям брой жертви са причинени от водачи, управляващи МПС след употреба на алкохол или други упойващи вещества. Във всички държави-членки на организацията изразяват безпокойство от нарастващия брои водачи управляващи МПС след употреба на алкохол или под въздействието на упойващи вещества.

За времето от 9 до 15 декември 2013 г. да бъдат организирани и проведени масови проверки за установяване употребата на алкохол и упойващи вещества от водачите на МПС. Проверките ще се организират и проведат в сутрешните и вечерни часове по метода за "широко обхватен контрол" на подходящи места на основни трасета с интензивно движение, позволяващи извършването на проверка на голям брой автомобили едновременно.

Освен за употреба на алкохол и упойващи вещества от водачите на МПС ще се проверява и за валидна задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите.