e6kenazi
e6kenazi / dariknews.archive
Виртуозният цигулар Веско Ешкенази и неговият брат Мартин Пантелеев, който е световно известен диригент, но също и блестящ цигулар, гостуваха на плевенската публика с концерт, който остави запомняща се следа в историята на Плевенска филхармония и на меломаните в града.

Концертът, който се състоя в препълнената с любители на музикалното изкуство зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие“ в Плевен, беше предизвестен дни преди това с кратко музикално изпълнение на двамата братя на Летище София, непосредствено след кацането им на родна земя във връзка с участието си в два концерта в България – с Плевенска и със Софийска филхармония.

Веднага след генералната репетиция в деня на концерта в Плевен двамата музиканти, които не можеш така лесно да откъснеш от творческия им процес споделиха за Дарик, че след работата им с Плевенска филхармония, желанието им е, много скоро това да се повтори.

Разговорът започнахме от изненадващия флаш моб на летището, за който разказа Мартин Пантелеев:
„Пристигайки в София веднага решихме да извадим цигулките си и да изненадаме публиката си с част от програмата, която сме подготвили за концертите си в Плевен и София, а именно първата част на концерта за две цигулки на Бах. Получи се наистина един страхотен резонанс у публиката, която не очакваше, че това ще се случи и се получи много приятна атмосфера“.

Програмата на концерта в Плевен беше изключително наситена и в шест изпълнения покри един широк спектър от музикални стилове, като беше отдадено дължимото и на българските автори Панчо Владигеров и Любомир Пипков:
„С колегите на сцената се пошегувахме по време на репетициите, че концертът е доста пъстър, но не защото просто не е стилово издържан, а защото има много стилове, които бихме искали да свирим, тъй като аз не съм бил в Плевен от 1988-ма година и някак си има много неща, които бих искал да изсвиря на плевенска сцена, както и Мартин, и така се получи една програма с почти всякакви стилове. Държа да подчертая, че имаме и български композитори, защото ние много държим на това, да се свирят наши автори. Няколко пъти дори променяхме програмата, докато стигнахме до някакъв консенсус с Мартин.
Много благодарим на ръководството на Плевенска филхармония за поканата и за това, че толкова упорито и усърдно настояваха наистина да дойдем и да сме тук – на плевенска сцена“, каза Веско Ешкенази.

Мартин Пантелеев, който освен че е световно известен диригент е и блестящ цигулар – нещо, което впечатли публиката още в първата част на концерта, сподели впечатленията си за музикантите от Плевенска филхармония:
„Това са едни прекрасни колеги, с които работих през 2013-та година в Плевен, където се чувствам като сред приятели и много големи професионалисти, които доказват непрекъснато, че музиката в България ще просъществува, въпреки трудната ситуация и наистина съм им много благодарен за тяхната отговорност и подкрепа“.

Относно това, как става така, виртуоз – цигулар и виртуоз – диригент, при това братя да излизат заедно на една сцена с две цигулки, Мартин каза:
„Аз гледам да използвам всяка възможност да свиря на сцена, защото поканите ми са свързани повече с дирижиране, но когато Веско е съгласен, за мен е огромно удоволствие, тъй като нямам за съжаление време да свиря големи концерти, но така – в една приятелска атмосфера това е един наистина голям подарък за мен“.

На въпроса, какво се случва, когато Мартин Пантелеев е диригент в концерт, в който участва Веско Пантелеев-Ешкенази, по-големият брат каза:
„Това са едни от много редките моменти за нас на сцената като хора и като музиканти  и двете неща се покриват. Ние сме заедно още от малки – израснахме заедно, учили сме заедно и имаме еднакви виждания за много неща и това си проличава на сцената – по-лесен е контактът. Предварителната работа при нас не съществува и не са нужни много приказки. Така обръщаме повече внимание на работата с оркестрите, с които свирим и така се получават много хубави неща“.

Очевидно, бъдещото гостуване на музикантите в Плевен вече е в техните планове, защото както в концерт за две цигулки, Веско Ешкенази започна: „Разбира се – ние вече чухме покана от колегите...“, а Мартин Пантелеев продължи с: „...така че ще се радваме на повторна покана от страна на директора на Плевенска филхармония Любомир Дяковски, който е един изключителен ръководител с много оригинални виждания. Ще имаме преговори с него и се надяваме да се върнем в Плевен съвсем скоро...!“.