Мартин Митев: Дружество Инжстрой ще бъде спасено
Мартин Митев: Дружество Инжстрой ще бъде спасено / archive.dariknews

"Ще искаме дружествата да се отчитат пред Общинския съвет на всяко тримесечие, а не както е досега - само в края на годината". Това заяви общинският съветник и председател на Комисията по икономика и бюджет в Обшинския съвет Мартин Митев пред журналисти в пресклуба на БТА в Плевен.

Той поясни, че предложението ще бъде внесено в някоя от следващите сесии на ОбС-Плевен. Повод за това са смущаващите отчети на дейността и финансовите резултати на общинските дружества за 2013 година, които бяха изнесени на последната сесия на общинския съвет в края на март и особено тежките финансови загуби в работата на фирма "Инжстрой", които възлизат на 660 000 лева.

Мартин Митев припомни, че Наредба № 8 регламентира условията и реда за упражняване на правата на собственик от Община Плевен върху общинската част от капитала на търговските дружества и съгласно действащите в момента текстове общинските дружества се отчитат на тримесечие, но единствено пред общинската администрация, а не пред Общинския съвет.

Той обясни искането си за промени в Наредбата именно с лошите финансови резултати, показани от Центъра за рехабилитация и спортна медицина и „Инжстрой". Предложението за промяна на Наредба - 8 ще бъде внесено най-вероятно на сесията през месец май.

Мартин Митев изрично посочи, че принципал на дружествата е Общинският съвет, а не кметът на Община Плевен, който според него популистки е обвиняван за финансовоо състояние на общинските фирми.

„Бях силно впечатлен от отчетите на тези дружества за миналата година, но за съжаление не можах да получа адекватен отговор от управителя на „Инжстрой" защо и как се е стигнало до тези негативни резултати. „Инжстрой" е дружество, което винаги е завършвало с положителни финансови резултати, и в един момент - такава загуба. През годината дружеството не е показвало и сигнали за някаква негативна тенденция. От едно устойчиво балансирано дружество в един момент за една година - изключително рязък срив във финансовите показатели, е нещо много тревожно", каза Митев и допълни, че като принципал на това търговско дружество в качеството си на общински съветник и председател на Комисията по икономика е готов да понесе отговорността си за състоянието на „Инжстрой".

Мартин Митев коментира, че според него, проблемът при „Инжстрой" се корени в мениджмънта на дружеството и причините за него са необясними, но там "явно нещо сериозно куца".

Митев каза още, че на този етап не се обмислят промени в ръководството. Той допълни, че конкретните мерки за спасяване на общинското дружество ще станат ясни след обсъждане и гласуване от общинските съветници, което би рябвало да стане на априлската сесия.. Този дебат се очаква да се случи на предстоящата сесия за април.

Общинският съветник изрази увереност, че дружество "Инжстрой" ще бъде спасено.