Мартин Митев: Бюджет 2015 на Плевен е преди всичко социален
Мартин Митев: Бюджет 2015 на Плевен е преди всичко социален / dariknews.archive

Бюджет 2015 на община Плевен е по-скоро социален, отколкото инвестиционен. Да, може да се желае още, но на този етап финансовите възможности на държавата и общината са тези.

Това заяви пред медиите в пресклуба на БТА в Плевен председателят на групата общински съветници на ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в Общинския съвет, Мартин Митев. В подкрепа на изказването си, Митев посочи, че 56% от средствата в бюджета за тази година са за три основни сфери - образование, здравеопазване и култура.

„За социалния характер на общинския бюджет за 2015 година говори и фактът, че за пореден път не се вдигнаха таксите за детските градини. Над 2 700 000 лева струва на Община Плевен да дотира храните в детските заведения, за да излиза това перо по-евтино на родителите", посочи Митев.

И тази година местната власт ще подпомага двойките с репродуктивни проблеми, като предвидената сума за това е в размер на 25 000 лева, каза още Мартин Митев и определи Програмата като изключително успешна.

В подкрепа на тезата си за социалния характер на бюджета общинските съветник посочи още и заделените 10 000 лв. за подпомагане на хора с тежки здравословни проблеми, които нямат възможност сами да поемат разходите по изследвания и лечение на съответните заболявания.

262 000 лева са средствата за заплати на част от музикантите във филхармонията, които Община Плевен вече няколко години плаща с единствената цел да запази пълния състав на културния институт", каза Мартин Митев. Той допълни, че през март се очаква да бъде подписан договора между община Плевен и Министерство на културата за съвместно финансиране на филхармонията, което ще прекрати "разкраченото" положение, в което се намира културния институт.

Митев допълни, че дори инвестиционната програма на Общината има социална насоченост, защото като се изключат ремонтите на пътища и улици, там се обръща основно внимание на социалната инфраструктура. В подкрепа на думите си той изброи и конкретни обекти, които ще бъдат ремонтирани през 2015 година с общински средства. От местната управа са планирани ремонти в три детските градини в Плевен - „Кокиче", „Синчец" и "Чучулига", на здравните служби в селата Коиловци, Ясен, Гривица, и църкви.

Първоначалният размер на бюджета на община Плевен за 2015 г. е 73 631 171 лв. като очакванията са със служебните корекции през текущта година, сумата да достигне около 75 млн.лева.