Мариана Векилска участва в разговор за рода си в Ловеч
Мариана Векилска участва в разговор за рода си в Ловеч / dariknews

Журналистката и тв водеща Мариана Векилска ще участва в среща разговор на тема „Родът Векилски и Ловеч" в Клуба на дейците на културата (КДК) на 14 юли, понеделник, от 17.30 ч., съобщиха от там. Ще присъства и бащата Борис Векилски. Срещата се организира от КДК с подкрепата на Регионалния исторически музей и Държавен архив - Ловеч, чиито представители ще участват в проявата.

Мариана Векилска е наследничка на прочутия род Векилски, който тръгва от Ловеч. Правнучка е на легендарния бохем Борис Векилски, чийто брат е знаменитият майор Георги Векилски, командващ непобедима конна дивизия в Първата световна война.

Неведнъж Мариана Векилска е признавала, че се гордее с родството си с майор Векилски. „Бил е безразсъдно смел и останал в историята с въвеждането на непозната бойна тактика. Отдаден на кариерата си, той не създал семейство и загинал едва 26-годишен. Неговият брат и мой прадядо Борис Векилски бил коренната му противоположност", разказва част от историята на рода Векилски Мариана.

Прабабата на Мариана - Керанка Векилска, завършва първия випуск на Американския пансион в Ловеч. Иначе тя е родом от Сливен, откъдето на кон баща й я завежда в Ловеч, за да се изучи, заплащайки наведнъж целия курс на обучението й. След това Керанка остава в пансиона като учителка. На една манифестация по случай 24 май я вижда адвокат Михаил Векилски и влюбвайки се от пръв поглед в младата учителка, скоро след това иска ръката й.