Малин Решовски - Journalist by Nature!
Малин Решовски - Journalist by Nature! / netinfo

Най-старата българска медия БТА отбеляза преди дни 110 години от създаването си. На 27 януари 1898 г. с Указ 28 на княз Фердинанд Първи е оповестено учредяването на държавна информационна агенция в България - Българска телеграфна агенция. Първият бюлетин на агенцията излиза на 16 февруари 1898 г.

Датата е приета за рожден ден на БТА. Бюлетинът съдържа четири ръкописни страници, в които са събрани седем информации за борсови цени, за събитията в Балканските страни и преди всичко за здравословното състояние на княгиня Клементина.

Истинската революция в комуникациите за БТА настъпва през 1932 г., когато в агенцията се въвеждат радиоприемни апарати "Хел" на "Сименс", взети под наем от агенция "Ройтерс", с които започва приемането на 147 редовни емисии от чужбина. През 1958 г. БТА приема емисиите на 18 чужди агенции.

През същата година агенцията изпраща първите си десет кореспонденти в чужбина. БТА има кореспонденти в почти всеки по-голям град в страната. Плевен също си има представител на най-старата медия и това е колегата Малин Решовски-един от видните плевенски журналисти.

Малин Решовски застана от другата страна на диктофона, за да ни разкаже за 15-те години живот като кореспондент на БТА  / чуйте в прикачения файл... /