Малцина почетоха паметта на жертвите на комунизма
Малцина почетоха паметта на жертвите на комунизма / archive.dariknews

„Ние трябва да спрем с това безкрайно, безсмислено политическо боричкане. Ние нямаме национална идея и стратегия, нямаме приоритети и сме държава без каквато и да е цел. Ние сме държава без кормчия", каза Нино Ставрев - математик по професия и депутат от 36-то Народно събрание - един от няколкото граждани, които дойдоха да почетат паметта на загиналите жертви на комунизма.

Малцина почетоха паметта на жертвите на комунизма
netinfo

Той сподели, че това е най-голямото и най-масово убийство в Европа, извършено на тази дата през 1945 година. Три пъти е преместван гробът на жертвите като на четъртия път костите са извадени и изгорени и за това никой не може да каже, колко точно са жертвите на Народния съд, но се говори, че са между 200 и 2000.

На панихидата, отслужена пред Паметника на жертвите на тоталитарния режим в Гаровата градинка присъстваха кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков, депутатът от ПП ГЕРБ Владислав Николов и общинският съветник Георг Спартански.

Малцина почетоха паметта на жертвите на комунизма
netinfo

През 2011 г. българското правителство обяви официалното честване на 1 февруари. Решението бе взето след предложение на президентите д-р Желю Желев и Петър Стоянов. Така днес, 3 години по-късно, отново свеждаме глави пред подвига на хората, защитавали с живота си своите убеждения. Датата 1 февруари 1945 г. е добила печална слава в нашата история – тогава смъртта си посрещат регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на т.нар. Народен съд.

На този ден се почита паметта на всички, изпратени в лагерите, политическите затворници, изселените, подложените на политически репресии и техните семейства и близки.

Малцина почетоха паметта на жертвите на комунизма
netinfo