Майдън Сакаджиев: В ИАРА не е имало политически натиск, тормоз и страх
Майдън Сакаджиев: В ИАРА не е имало политически натиск, тормоз и страх / dariknews.archive

В обръщение до медиите бившият изпълнителен директор на ИАРА Майдън Сакаджиев сподели, че освобождаването му е станало след масирани медийни атаки, лично срещу него и срещу ИАРА. "Изнесените твърдения са меко казано несериозни и съдържат подвеждаща и манипулативна информация, поднесена изключително тенденциозно за създаването на изкуствени скандали, забавяне и блокиране на работата на Агенцията", казва Сакаджиев.

Публикуваме пълния текст на писмото до медиите:

"На 20 август 2014 г. вечерта разбрах, че съм уволнен и на мое място е назначен нов изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Министърът е в правото си да избере, кое лице да е изпълнителен директор на ИАРА. Но считам за нормално и етично лично да ми бъде съобщено за решението и да ми бъде връчена заповедта за освобождаването ми, нещо което и до настоящия момент не се е случило, а не да разбера за това от медиите

Освобождаването ми е факт след масирани медийни атаки лично срещу мен и срещу ИАРА. Изнесените твърдения са меко казано несериозни и съдържат подвеждаща и манипулативна информация, поднесена изключително тенденциозно за създаването на изкуствени скандали, забавяне и блокиране на работата на Агенцията, което от своя страна ще доведе до забавяне стартирането на Програмата за морско дело и рибарство и до реална опасност да загуба на средства и дори нови санкции за страната.

Още от момента на излъчването на първата публикация аз поисках среща с новия служебен министър, но такава ми беше отказана. Впоследствие още на няколко пъти се опитах да разговарям с него и да изложа конкретни факти и аргументи, но отново не ми беше дадена такава възможност.

След като вчера вечерта научих какво е направено, търпението ми се изчерпа. Затова се възползвам от възможността си да се защитя и да отговоря на всички нападки и на некоректното отношение от страна на служебния министър на земеделието и храните г-н Грудев.

От прессъобщението на МЗХ разбирам, че мотивите за моето уволнение са свързани със „...системно неизпълнение на задължения от страна на Агенцията, в предвидените за това срокове, по Регламент (ЕО) № 1224/2009 на Съвета за създаване на система за контрол на Общността за гарантиране на спазването на правилата на общата политика в областта на рибарството. Поради забавянето срещу Република България е стартирана наказателна процедура от страна на Европейската комисия, която към момента се намира в досъдебна фаза. Получени са били и редица писма от страна на Европейската комисия за недоброто функциониране на ИАРА, като одитът на дейността на Агенцията, извършен от страна на МЗХ, е потвърдил тези констатации..."

Системното неизпълнение на задължения от страна на Агенцията по посочения регламент не се е случило по време на моето управление. То е натрупвано с години, като началото му е през 2011 г. което е отразено в обобщенията на одитните мисии проведени последователно през 2011 г. и 2012 г.

След назначаването ми на поста аз констатирах проблема и твърдя, че благодарение на извършеното по времето докато бях изпълнителен директор наказателната процедура срещу България можа да бъде спряна и да се избегне налагане на санкции.

За гореизложеното съм информирал своевременно настоящото ръководство на министерство на земеделието и храните с писмен доклад.
Ето защо считам, че изложеното в прессъобщението е невярно, тенденциозно и показва единствено търсенето на повод за моето освобождаване.

Използвам случая за да отговоря и на медийните атаки, на които бях подложен през последните седмици:

По отношение на кадровите промени в Агенцията:

От встъпването ми в длъжност до 20.08.2014 г. са освободени 37 служителя. За сравнение в последната година и половина от управлението на предишното ръководство прекратените правоотношения със служители на агенцията са общо 130.

Служителите в Дирекция ЕФР са 52 щатни бройки. Към 20.08.2014 г. е направено едно единствено прекратяване на служебно правоотношение - с г-жа Радослава Митрова. Това бе преценка и предложение на заместник - изпълнителния директор, отговарящ за този ресор. Той е преценил, че с това лице не може да се работи и аз в качеството си на изпълнителен директор приех неговите мотиви в интерес на работата.

Във връзка с отправени обвинения от бивши служители за оказван политически натиск, принуда и извършена „политическа чистка" в ИАРА, следва да отбележа, че изнесената информация от г-н Евгени Щерев не отговаря на действителното положение. Видно от представената в ефир книжка на г-н Щерев за членство в политическа партия ДПС, същата датира от 2012 г. По никакъв начин като изпълнителен директор не съм оказвал какъвто и да е натиск в тази посока и това се подкрепя от факта, че съм заел поста на изпълнителен директор на ИАРА едва през есента на 2013 г., т.е. г-н Щерев е бил член на ДПС близо година по-рано.

В ИАРА не е имало тормоз и страх от вършене на работата си така, както посочват група служители. Напротив, на всеки беше дадена възможността да се докаже като професионалист. Но именно тази група служители, всички от които бяха в една дирекция, саботираха по всякакъв повод дейността на Агенцията. Те именно персонално носят отговорност и за констатираното в прессъобщението на МЗХ системно неизпълнение на задължения. От началото на моето управление многократно исках да ми се докладва защо се бави стартирането на системата и докъде е стигнала работата. Вместо конкретни отговори се чуваха единствено неясни оправдания. Всичко това наложи да бъдат освободени. Едва след тяхното освобождаване информацията от ЕК започна да пристига навреме до ръководството на Агенцията, което позволи и както посочих по-горе предприемането на действия целящия предотвратяването на налагането на санкции".

В заключение Майдън Сакаджиев посочва някои от постиженията на ИАРА постигнаи при неговото управление на Агенцията:
"Благодарение на предприетите от мен и моя екип конкретни действия, стартирахме процедури, забавяни и неизпълнявани с години.

Например, успяхме да възобновим дипломатичните отношения с Румъния по Програмата за събиране на данни, съгласно Регламент 199/2008 г. за съвместни научни изследвания. Такива не са осъществявани от 2010 г.

Друг пример е сключването на договори за научни изследвания с три от водешиге научни институти в България - в Пловдив, Варна, София. Това бе много важна стъпка и част от предварителните условия за стартирането на Програмата за морско дело и рибарство, която пресече възможността отново да бъдат наложени санкции от страна на ЕК поради неизвършване на научни изследвания, както през периода 2011-2012 г.".