Магистрала Хемус минава между Плевен и Ловеч - ще струва 1,5 млрд лева
Магистрала Хемус минава между Плевен и Ловеч - ще струва 1,5 млрд лева / archive.dariknews

1.5 млрд. без ДДС ще струва довършването на автомагистрала "Хемус", а строителството може да започне най-рано през 2016 г., при наличие на финансиране. Това обяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която представи проучване на четири алтернативи за трасета. От тях е бил предпочетен вариантът, при който аутобанът ще е на равно разстояние между Плевен и Ловеч, което ще осигури едновременното обслужване на максимален брой населени места при съкратено време за пътуване.

Оставащата за доизграждане част от „Хемус" условно е разделена на 8 участъка, които да се възлагат за проектиране и строителство. Те са групирани в три приоритетни етапа - от град Ябланица до връзката Плевен-Ловеч - около 60 км, до Велико Търново - около 85 км и до Белокопитово - около 110 км.

Търговете за проектиране на първия етап вече са обявени, а до няколко месеца предстои да стартира процедурата и за следващия етап. „Подготовката на проекта върви по план и целта е през 2016 г. да имаме готовност да започнат строителни работи, ако е осигурено финансиране.", коментира министър Терзиева.